14.08.2020 | 10:00
Полицията разчисти блокадата при румънското посолство
Протестиращите се заканиха не само да се върнат там, но и да са повече

Късно през нощта органите на реда са премахнали новосъздадения палатков лагер на протеста при румънското посолство на бул. „Ситняково“, съобщи bTV. Движението в района тази сутрин е спокойно, но интензивно.

Трима души са били арестувани след акцията, съобщи БНР. Засега няма официална информация от МВР.

По разказ на протестиращи към 5.00 часа сутринта жандармерия с над 20 коли е дошла на място и е събрала палатките и всички вещи от барикадата, съобщава БНТ. Пак по разкази на протестиращи е имало напрежение с полицията. На няколко граждани са били взети личните карти и отведени настрана. Имало е и провокатори – двама младежи са спукали гумите на бус, останал в района на кръстовището.

Изсипа се огромно количество полиция и жандармерия, дойде камион, в който се нахвърля всичко, разказа и Велислав Минеков от Отровното трио, който е бил свидетел на разчистването. По думите му полицаите били толкова многобройни, че улицата е „почерняла“.

Това е отчаян ход на правителството, който ще доведе само до това, че протеста ще се разрасне – не само, че ще има връщане на това място, но и размножаване, добави той. „В това отчаяние те настройват хората още повече. С всяко едно действие те предизвикват истински сериозен бунт“, допълни професорът пред bTV.

Кръстовището при румънското посолство стана четвъртото блокирано място в София, след като в четвъртък вечерта демонстрантите се насочиха към него и се наложи движението в района да бъде спряно.

На място в четвъртък Арман Бабикян съобщи, че блокадата ще бъде поне за 24 часа – „като предупреждение към премиера Борисов какво го чака, ако не предаде властта на нормални и мислещи хора, спазващи закона“. Съорганизаторът на протестите обяви, че движението по тази артерия ще бъде пуснато утре по това време, но „са възможни и други изненади“. За броени минути протестиращите изградиха своеобразна отбранителна линия както с подръчни, така и с предварително подготвени материали – от улични контейнери за боклук, през дървени палети до автомобилни гуми. В средата на новия окупационен лагер бяха разпънати шатри и палатки.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране