14.07.2020 | 22:34
Посланикът на САЩ след среща с Борисов: Не е моя работа да зова за оставки
Херо Мустафа е била поканена на спешна среща от българския премиер

Посланичката на Съединените американски щати (САЩ) в България Херо Мустафа заяви, че не е нейна работа да призовава “за оставката на което и да било длъжностно лице”. Тя направи коментара след днешната си среща с премиера Бойко Борисов, цитирана от „Свободна Европа“. Медията е изпратила въпроси на Мустафа, като повод за нея е снощната позиция на посолството на САЩ. В нея се казва, че дипломатическата мисия подкрепя правото на мирен протест в България, както и исканията на гражданите за надпартийна съдебна система, подвластна на върховенството на закона.

„Ние подкрепяме българския народ в стремежа му за повишаване на доверието в демократичната система и насърчаване на върховенството на закона в България. Никой не е над закона“, се казваше в позицията на посолството.

От „Свободна Европа“ са попитали дали това означава подкрепа за исканията на протестиращите, които са основно две – оставка на правителството на Бойко Борисов и на главния прокурор Иван Гешев. Отговорите на посланик Мустафа са били изпратени по  електронна поща:

Не е моя работа да призовавам за оставка на което и да е длъжностно лице. Изявлението ми е относно ценностите, които ние в Съединените щати изповядваме. През последната година САЩ и България укрепихме нашето стратегическо партньорство, като издигнахме на ново ниво сътрудничеството си за благото на нашите два народа”, каза Мустафа.

Във вторник медиите забелязаха автомобила на посланичката пред Министерския съвет в София. Тя обясни, че е била там по покана на Бойко Борисов.

“Днес посетих премиера Борисов по негова покана. Обсъдихме много теми, включително нашето изявление от миналата нощ, протестите в България, успехът на България в присъединяването към ERM-II”, се казва в отговора.

Херо Мустафа не отговори конкретно на въпроса дали поводът за позицията на посолството има връзка със събитията в Росенец и протестите пред морските сараи на Ахмед Доган.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране