15.09.2020 | 20:45
Правната комисия се опълчи за мажоритарни депутати за ВНС
Предложението бе прието само от деветимата представители на ГЕРБ

Правната комисия на парламента отхвърли предложението на ГЕРБ половината депутати във Велико Народно събрание (ВНС) да се избират мажоритарно в един тур. Идеята бе лансирана от Бойко Борисов преди месец, но членовете на комисията се разделиха по темата. Предложението бе прието само от деветимата представители на ГЕРБ, БСП и „Обединени патриоти“ бяха против, а двама от ДПС гласуваха „въздържал се“.

При второто четене на предлаганите от ГЕРБ промени в Изборния кодекс правната комисия реши изборите за парламент да се провеждат и с машини, и с хартиени бюлетини. Това стана с гласовете на депутати от управляващата коалиция между ГЕРБ и „Обединени патриоти“.

БСП предложи в секции с над 300 избиратели да се гласува само с машини, но това бе отхвърлено. Присъстващите експерти предупредиха, че едновременно гласуване с машини и бюлетини е безсмислено и затруднява изборната администрация.  На Централната избирателна комисия ще бъде възложено да купи или да наеме машините за гласуване. Комисията обаче смята, че съхранението, логистиката и транспортът на машините трябва да се контролират от изпълнителната власт.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране