15.09.2020 | 20:48
Привикват репортер заради въпроси за полицейските униформи
Вместо да отговори на питане, свързано със събитията от 2 септември, МВР кара журналисти да пишат обяснения

Писмени въпроси, изпратени до пресцентъра на вътрешното министерство, се оказаха причина репортерът на „Сега“ Мартин Георгиев да бъде привикан на разпит. Запитването е провокирано от действията на полицията при мащабния антиправителствен протест в столицата от 2 септември. То се основава на репортаж на БТВ, в който един от полицаите, ангажиран в охраната на протеста, използва бокс срещу демонстранти. Към имейла на Георгиев са приложени и снимки на служители на реда, на чиито униформи има значки и лепенки със смущаващи изображения и послания. Снимките се появиха във фейсбук и предизвикаха обществена полемика. „Сега“ пита МВР дали е извършена проверка за тези нарушения на полицаи и дали провинилите се ще бъдат наказани. Изданието е изпратило и заявление по Закона за достъп до обществена информация дали се извършва вътрешна проверка за полицейско насилие, за неправомерно използване на отличителни знаци върху униформата и за нерегламентирана употреба на помощни средства като бокс срещу протестиращи.

Отговори обаче още няма. Вместо това инспектор Миладинов от Охранителната полиция е поискал репортерът на „Сега“ да се срещне с него, за да даде обяснения. „В стаята имаше и друг полицай, който демонстративно четеше Наказателния кодекс. След отказа ми да подписвам каквото и да е в отсъствието на адвокат, инспекторът започна да си води записки“, разказа Мартин Георгиев. Инспекторът показал запитването на „Сега“ до пресцентъра на МВР и приложените към него снимки заедно с още няколко изображения, които обаче не са изпратени от Георгиев. Миладинов обяснил, че имейлът на репортера се възприема като сигнал и, за да бъде извършена проверка, е необходимо да бъдат изяснени редица обстоятелства. След което няколко пъти попитал дали събитията от снимките са се случили пред старата сграда на НС или пред новата, дали са от 2 септември, кой е авторът на приложените снимки, по коя телевизия е излъчен репортажът на полицая с бокса и дали Георгиев лично е станал свидетел на тези събития.

Репортерът на „Сега“ е разпитван около половин час. Не е ясно дали и други журналисти са викани да дадат обяснения за техни въпроси.

„Действията на полицията са абсурдни и очевиден опит за сплашване, защото никъде в запитването на „Сега“ не се твърди, че журналистът е бил свидетел на нарушенията, показани в репортажа и на снимките. Пространството около парламента е под постоянно видеонаблюдение с множество камери и МВР лесно може да установи кой какви нарушения е извършил. Сред полицаите има и достатъчно свидетели, които познават колегите си, позволили си да сложат подобни знаци на униформите си“, категорични са от „Сега“. Те отбелязват, че на 2 септември униформени са отказали да пуснат Мартин Георгиев зад полицейския кордон при отразяването на протестите с мотива, че журналистическата му карта не им изглеждала автентична. С нея обаче репортерът влиза редовно в МВР и прокуратурата.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране