21.03.2020 | 20:32
Прокуратурата ще разпита Бойко Атанасов заради тв интервю
Освен това си позволил да се подпише по закона "Магнитски" срещу Цацаров и Пеевски

Ако и съдилищата безпрецедентно практически да са прекратили дейност и палатите да са затворени, прокуратурата работи. И то Върховна касационна прокуратура. И то работи срещу един човек – следовател Бойко Атанасов.

От призовка, качена във фейсбук профила му, става ясно, че – макар главният прокурор Гешев да е привърженик на крутите мерки и отстраняването на гражданите от улиците, Атанасов е привикан на разпит във ВКП на 25 март.

От документа е видно, че той трябва да се яви в Инспектората на ВКП, за да даде писмени обяснения за участието си в предаване на „Евроком“ на дата 19 февруари (между 17:23 и 17:48 ч.!). Т.е. прокурорската машина до най-виското й ниво се е задействала за няма и месец – при това напоследък в условията на карантина и извънредно положение.

Пред Сашо Диков тогава Атанасов дава интервю, озаглавено „Държавата ни е хаос, безпринципност и липса на контрол“, а цялото видео с опасното му изявление може да се гледа тук. 

Още по-интересна е втората причина, поради която е привикан на разпит – защото подал декларация във връзка с делото, което Цветан Василев опитва да води в САЩ по глобания антикорупционен закон „Магнитски“. Доказателството, приложено тук, е линк към… „Монитор“, чийто собственик е обект на същата жалба на Цветан Василев (заедно с екскглавния прокурор Сотир Цацаров, б.р.). Какви страшни неща казва в декларацията си Атанасов е неизвестно и явно ВКП ще иска да установи това.

Но сигналът и за двете е, че така нарушава престижа на Съдебната власт. Самият Атанасов е написал във фейсбук снощи „Ще става забавно“. „Виждам опит да се моделира моето поведение пред съда в САЩ“, казва снощи пък Атанасов в коментар пред Сашо Диков.

Бойко Атанасов има навика да се кандидатира за всякакви постове в системата, а БОЕЦ припозна в него и достоен кандидат за главен прокурор през миналата година.

Атанасов бе в открит конфликт и с предшественика на Иван Гешев Сотир Цацаров, но още повече е с новия главен прокурор. За Цацаров той каза, че в столичната следствена служба е оформил „шпицкоманда“, която държи дела срещу политици на трупчета и така всява страх.

Тогава цялата машина се вдигна срещу него да твърди, че такова нещо няма, не е имало, няма и да има, а самият Иван Гешев – тогава прокурор в СГП, предвождаше група от възмутени верни прокурори, която дойде на крак във ВСС да декларира своята преданост към Цацаров.

Оказа се, че по странен начин Бойко Атанасов е и подслушван – но от МВР. Прокуратурата нищо не знаела. За последното той спечели дело срещу МВР в началото на тази година.

1 коментар

  1. Анонимен каза:

    To не се иска много за да се открие че страната е в хаос, и това е заради корумпирани,неможещи, незанещи и мързеливи дръжавни чиновници, които чакат Бойко да заповяда за да се разработят. Когато се докаже корупцията дали от Василев или друг и частните и държавни служители ще бъдат наказани по Амеркинаски закон, освен акоБългарския закон не ги открие и накаже пръв.Подслушванията в България не са изключения а са масова практика на службите.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране