16.09.2020 | 17:34
Протестиращи отказват да напуснат парламента, докато Борисов не подаде оставка
Възрастна жена легна на паважа пред Народното събрание

Група от протестиращи срещу правителството на Бойко Борисов отказва да напусне сградата на парламента, докато той не подаде оставка. Недоволните са десетина души и са пред деловодството на НС, за да внесат декларация за разпускането на Народното събрание и за провеждането на предсрочни избори.

Протестиращите са настояли и да се срещнат с представители на ръководствата на парламентарните групи, но само от БСП са се отзовали. Там са Мая Манолова, Настимир Ананиев, Никола Вапцаров, майки от „Системата ни убива“. Те са искали да участват в заседанието на комисията по енергетика. Протестиращите скандират „Оставка“ и „Затвор“. В 16.30 отвъна на паважа пред парламента на бул.“Дондуков“ легна възрастна жена и викаше: „Мръсници, ненаядохте се!“

По-късно председателят на парламента Цвета Караянчева обясни пред медиите, че майките от „Системата ни убива“ са внесли писмо до нея и до всички парламентарни групи с искане за срещи, на които да бъде обсъдена кризата в страната. Протестиращите са дали срок от 16 до 18 септември за срещите. „Оттук-нататък не виждам причина дамите да стоят пред пропуска, защото нямат други искания освен това. Виждам, че някакви декларации раздават на народните представители, но аз съм заявила своето желание да разговарям с тях“, заяви Караянчева. И решително допълни: „Няма да позволя в Народното събрание да се правят провокации. Не бива да допускаме това, което се случи предния път с барикадираните сестри.“ Малко по-късно в пленарната зала тя призова парламентарните групи да си определят време за срещи с протестиращите.

„Не знам дали ще напуснат сградата на НС, но им помогнах да влязат, защото не искаха да ги допуснат. Според мен вече няма да искат да излязат“, каза пред „Сега“ депутатът от левицата Антон Кутев. Според него в групата има хора от различни организации – майки на деца с увреждания, от протеста на „Орлов мост“, от формацията на Мая Манолова „Изправи се. БГ“ и др.
оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране