07.08.2020 | 23:47
Протестиращите затвориха отново “Орлов мост”
Футболните фенове се присъединиха към искането за оставка на Бойко Борисов и Иван Гешев

Точно един месец на протести в страната с искане за оставка на правителството и главния прокурор. През нощта блокадите в София бяха вдигнати. На жълтите павета към 19 часа между Министерски съвет и Президентството се събраха отново хора въпреки дъжда.

Заради призив за метежи от “Отровното трио” СДВР призова без напрежение и нарушаване на обществения ред и обеща да няма допускане на блокиране на кръстовища.

Протестът обаче започна с напрежение и задържан. Протестиращи пресичаха многократно пешеходната пътека между БНБ и сградата на бившия Партиен дом, с което изнервиха шофьорите в час пик.

МВР задържа 34-годишен мъж, който пресича многократно, но с бухалка в ръка. След предупреждение за носенето на забранена вещ, е отведен в столично районно управление, където е установена самоличността му. Задържаният се представи като Димитър Марков, строителен инженер: “Бях на тренировка по бейзбол и се прибирам вкъщи, след което бях задържан. 20 минути чаках да бъде направена проверка на личната ми карта. След това ме извикаха в този бус, където започнаха да ме вкарват с ритници”, коментира той пред БНР. Полицията отрече и коментира: “Лицето беше проверено и ще бъде транспортирано до съответното РПУ. Срещу него не е използвана физическа сила, до момента, в който не се опита да осуети проверката на колегите. Затова се наложи”.

Протестиращите се преместиха пред Министерски съвет с викове “оставка” и спряха движението в района по бул. “Цар Освободител” и бул. “Дондуков”.

Около 19 ч. президентът Румен Радев се появи пред сградата на “Дондуков” 2. Той нямаше изявление, но си обмени няколко думи с граждани.

Към 21 часа протестиращите тръгнаха отново на шествие по бул. “Цар Освободител” и блокираха движението на Орлов мост.

На ключовото кръстовище за минути бяха сглобени 20-ина палатки. Протестиращите обявиха, че няма да си тръгнат до оставка на правителството.

Бул. “Цариградско шосе” бе затворен до 4 километър.

Палатките се върнаха и в Триъгълника на властта пред погледите на множество полицаи, които охраняват сградата на Министерския съвет. Протестиращите поставиха шатра с надпис “България не е такава, каквато трябва да бъде”. Две палатки има и на платното на бул. “Цар Освободител” срещу фонтана пред Президентството.

Във Варна също се проведе пореден протест. Там за минути се стигна също до кратко напрежение. Протестиращите опитаха да минат на булеварда пред общината, но полицията образува щит, въпреки опитите да изблъска недоволните, те блокираха бул. “Мария Луиза” без сблъсъци.

Междувременно феновете, които бяха на мача между ЦСКА 1948 и ЦСКА-София, се присъединиха към протестиращите и към искането им за оставка. Засега не се оправдават прогнозите за сблъсъци.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране