15.01.2020 | 13:37
Ревизоро чака Борисов да реши водната криза в Перник
Проблема ще го реши премиерът, никой друг не може, обяви новият екоминистър

Още в първото си изказване като министър в парламента, Емил Димитров хвърли всички в почуда, като прехвърли решението на водната криза в Перник върху премиера Бойко Борисов. „Не защото аз ще реша проблема, ще го реши премиерът. Никой друг освен него не може и аз смятам, че е намерено решение“ , каза Димитров, макар че не уточни какво точно е решението.

Димитров наследи на поста арестувания Нено Димов.

В подкрепа на номинацията му гласуваха 111 депутати от ГЕРБ и „Обединени патриоти“, както и двама нечленуващи в парламентарни групи. Против бяха 96 от БСП и ДПС, а групата на „Воля“ напусна пленарната зала под предлога, че не може да участва в „нагласени сценарии“.

Преди гласуването се проведе дълъг дебат, в който се обсъждаше всичко друго, но не и самия Димитров. След като беше избран на поста обаче, той сам реши да коментира някои теми.

Новият министър, който е роден в Перник, обясни, че не е посетил бедстващия град, за да не бъде обвинен, че „трупа рейтинг“: „Не исках по някакъв начин да се ангажирам политически, защото ще кажат: той отговаря за контрабандата, сега е отишъл да прави пиар на гърба на нищетата на хората“. Той отново се ожали, както направи предния ден, че никой не търсел баланса между интересите на гражданите и бизнеса: „Спираме водата на заводите, пускаме на гражданите – прекрасно. Излизат и казват: нямаме работа. Значи, единия ден нямаме вода, на другия ден нямаме работа, на третия ден – защо нямаме парно. Нямаш верен ход“. В същото време оптимистично заключи: „Аз съм сигурен, че с това експертно начало, което е изпратено там – ние имаме двама министри, които се грижат, аз съм сигурен, че ще се реши въпросът.“

„Казваме: ще затворим границата, няма да влиза боклук. А ще излиза ли – защото ние 800 хиляди тона изкарваме? За мен контролът е важен – къде влиза през границите, как се ползва и тези заводи, които ще го горят имат ли филтри или не. Ако има по-рестриктивен режим, тогава половината зала ще скочи: ама, моля ви се, пречите на бизнеса“, разви съображенията си по темата Димитров. И допусна, че трябва да се разкрие „нов център, който да контролира входа на боклуците и разходването им“, без да влиза в подробности за какво става въпрос.

Димитров не остана доволен от представянето, което му направи вицепремиерът Томислав Дончев, и надълго и нашироко разказа за своето образование и кариера. „На практика съм постигнал всичко. Голяма част от сенчестия бизнес съм го поставил на светло“, каза той по отношение на работата си като депутат. И даде да се разбере, че си тръгва с неудоволствие от парламента, но дългът му към номиниралите го  патриоти го задължавал: „Много добре ми е тука, ще ми липсвате много. Аз не искам да си тръгвам от вас, но така се налага. Не може да ми дадат място в листата, да имат нужда от мен и заради мен да имат проблеми, защото на мен ми е било по-добре тука“. А накрая обеща, че няма да прави чистка в министерството, тъй като „не отивам с намерение да бъда метла“.

РЕАКЦИИТЕ

Опозицията остро демонстрира неодобрението си спрямо Димитров. „Той няма експертиза и не претендира, че я има“, коментира соцдепутатът Крум Зарков. Управляващите от ГЕРБ обаче демонстрираха безрезервна подкрепа. „Ние с две ръце подкрепяме предложението за промяна в Министерския съвет … Вярвам, че през следващите месеци той ще покаже резултатите, които са належащи“, обяви депутатът Александър Ненков.

 

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране