09.01.2020 | 10:30
Румен Петков: Заради дуета Станишев – Борисов пропуснахме откриването на „Турски поток“ да бъде в България
Лидерът на АБВ обвини управляващите, че бавят изграждането на тръбопровода, защото обслужвали украински интереси

Страната ни ппропуснала възможността церемонията по откриването на „Турски поток“ да бъде в България, а проектът да се казва „Южен поток“. Това се случи благодарение на дуета Станишев – Борисов, каза в „Тази сутрин“ по бТВ лидерът на АБВ Румен Петков.

Според него Балкански поток няма да е готов до края на май, а причината за забавянето от българска страна е, че управляващите ни обслужвали украински интереси.

„Пропуснахме възможността България да е пряката точка на влизане на руски газ в Европа. Всички приказки, че ще спестим 70 млн. и ще спечелим 5% са нелепи, ние предупредихме, че тръбата няма да се изгради навреме“, каза Петков.

По думите му страната ни губи 200 млн. лв. от преносни такси. Той добави, че „Балкански поток“ ще гарантира газовата сигурност на България.

„Миналата година януари и премиерът, и министърът на енергетиката обявиха, че до декември ще бъдем готови. Обясненията за европейските процедури и защитата на интересите са нелепи. Нима на 31 януари не са съществували тези процедури. Защо ни трябваше да лъжем едновременно и Сърбия, и Унгария, и Русия, и Турция? Проблемът е, че с еднакъв ентусиазъм лъжем и Щатите, и Русия – нищо не се прави на точката между Гърция и Сърбия, където трябва да мине тръбата“, коментира той.

Румен Петков добави още, че по голяма част от трасето не се работи и не са положени тръбите за газовата връзка.

Според него страната ни има само една машина за заваряване на тръби, така че на ден не могат да се изграждат повече от 2,5 км от трасето. Лидерът на АБВ каза още, че партията му настоява за отстраняване на ръководството на „Булгаргаз“.

Петков коментира и водната криза в Перник. Той посочи, че до края на деня от АБВ ще внесат сигнал в прокуратурата срещу министъра на околната среда и водите Нено Димов.

„Сигналът е подплатен много солидно, защото нашата мотивация е, че министър Димов със своето бездействие съсипа живота на 100 хил. души в Перник“, каза Петков и показа справки от 2018 г. и 2019 г. за обемът на водата в язовир „Студена“.

1 коментар

  1. Анонимен каза:

    И може да е прав не се вижда никакъв газопровод направен.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране