10.08.2019 | 0:31
САЩ спасиха две българчета от „къща на ужасите“
Децата са осиновени по бърза процедура преди 8 години

Две български момичета, осиновени в САЩ, бяха отнети от родителите им и поставени под закрила на шерифския офис в окръг Шанън, щата Мисури, след като се разбра, че са били подлагани на системен тормоз и малтретиране от американските си осиновители. Това съобщи българското Министерство на правосъдието след публикация за „къщата на ужасите“ в „БГ Войс“ – вестник на българите в САЩ и Канада.

Според разказа на изданието двете момичета са открити в тежко здравословно състояние в градчето Съмървил, щата Мисури, където неотдавна се премества семейството, в което са осиновени. 56-годишният Мак Макгрегъри и 40-годишната му съпруга Мелиса отглеждат общо десет деца – осем техни биологични и двете близначета от България. Макгрегъри сменят често адреса си заради предишни разследвания срещу тях за насилие над деца.

Сигналът за домашното насилие и неглижиране на децата от страна на новодошлите подават техни съседи, които намират едното българче далеч от дома босо, с разранени крака и неяло от няколко дни. Състоянието му показвало, че е отглеждано в нехигиенични условия, недохранвано е и е подлагано на жестоки наказания. Детето разказало, че е било затваряно в тъмна или в слънчева стая с часове, принуждавано е да бяга без обувки по чакълен път, да стои навън на студа, ако не се подчинява. Родителите наказвали децата и с глад, ако някой не поиска разрешение за дреболии – как да се облече, да си сложи ли обувките или да се изкъпе. Стаята на момичетата е описана като неподходяща, установява проверка на властите – бетонен под с малко пружинено легло, тънък матрак, без възглавници, малко корито с разкъсани дрехи за всяко от момичетата. Възглавница се полагала само при добро поведение.

Децата не са посещавали зъболекар или лекар дълго време. Не са ходили на училище – родителите им ги обучавали вкъщи за пълен контрол. През последните няколко месеца осиновителите се опитвали да предадат попечителството на българчетата на държавата, разказва „БГ Войс“. На 8 юли двамата са арестувани, а децата са поставени под полицейска закрила. По неофициална информация родителите вече са освободени под парична гаранция. Според изявленията на генералния консул на България в Чикаго Иван Анчев момичета са прегледани от лекар, не е установено да са насилвани сексуално, нямат сериозни здравословни проблеми, а за тях вече се полагат специални грижи.

Разказът за тормоза над децата повдигна въпроса при какви условия се дават българчета за осиновяване в чужбина. Близначките са отглеждани от специализирана институция у нас. Осиновяването им започва през 2011 г. и приключва в рамките на около шест месеца, разясни вчера на брифинг Милена Първанова, директор на дирекция „Международна правна закрила на детето и международни осиновявания“ в МП. От обясненията й стана ясно, че е действано по специална процедура, предвидена за някои по-особени случаи – деца със заболявания, над 7 години или със специални нужди. При осиновяването на близначетата те са седемгодишни, а едното е с умствена изостаналост. При тези характеристики осиновяването дори на международно ниво е по-трудно. Затова се пристъпва към т.нар. специални мерки – заобикалят се обичайните срокове и изисквания, а за осиновители могат да кандидатстват и хора извън списъка на одобрените осиновители.

САЩ е държавата, която осиновява най-много българчета чрез специалните мерки, тъй като семействата там са най-толерантни към по-високата възраст на децата, както и към физическите им увреждания. В същото време международните осиновявания у нас през последните години непрекъснато намаляват заедно със спада на броя на включените в регистъра деца. Миналата година зад граница са намерили нови родители 250 българчета, докато преди пет години те са 450, отбелязаха от Министерството на правосъдието, което е основният орган при международните осиновявания.

От ведомството на Данаил Кирилов заявиха, че до този момент не са получавали сигнали за случаи на малтретирани деца от осиновителите при условията на международно осиновяване.

Конвенцията за международно осиновяване задължава държавата на осиновителите да се предприемат всички необходими мерки за закрила на деца, за които е констатиран риск. От външното ни министерство са изпратили официално писмо до генералния консул на САЩ в България, с което е поискана пълна и подробна информация за положението на децата и мерките, които са предприети за тяхната закрила. Тъй като двете момичета вече са граждани на САЩ, България не може нищо повече да направи и няма как да предявява претенции към тях. Срокът за наблюдение на състоянието на детето е двегодишен след приключване на процедурата по осиновяването.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране