14.05.2016 | 10:16
САЩ свалили Дилма Русеф, новият президент на Бразилия е американски информатор
Доказателството - грама от среща с дипломати през 2006 г.

Бразилският вицепрезидент Мишел Темер, който пое властта в страната след временното отстраняване на Дилма Русеф, е предоставял на американското „чувствителна” политическа информация, съобщи сайтът за разследвания Wikileaks през профила си в Twitter.

В публикацията той е наречен „палач” на държавния глава, която може да бъде окончателно отстранена от поста заради разследване за мащабни корупционни схеми. В Бразилия от месеци се провеждат антиправителствени протести, а левицата на Русеф от няколко дни организира контрапротести.

Като доказателство за дейността на Темер, Wikileaks прилагат дипломатическа грама от 2006 г.Още в началото на документа е отбелязано, че той не е класифициран, но съдържа чувствителна информация. От грамата става ясно, че американски дипломати са се срещали с Темер, който е коментирал с тях политическата ситуация в Бразилия по времето на предшественика на Дилма, Лула да Силва.

Съдържанието не е много по-различно от медийните публикации по това време, а казаното от настоящия вицепрезидент изглежда в рамките на нормалното политическо говорене – предимно оценки за социалистите и за възможностите на собствената му партия.

Припомняме, на 12 май Федералният сенат на Бразилия с 55 гласа „за“ и 22 „против“ подкрепи предложението за импийчмънт на президента Дилма Русеф. Тя напуска поста за 180 дни до окончателно решение на съдбата й, което ще стане след въпросния срок.

Така правомощията й отидоха у вицепрезидентът и бивш неин коалиционен партньор Мишел Темер.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране