04.12.2018 | 0:34
Серийният голмайстор Роналдо бележи навсякъде
Кристиано се е разписвал срещу 66 отбора в Португалия, Англия, Испания и Италия
Международната полиция разполага с точните данни на серийния стрелец. Той е висок 187 см, с тъмна, късо подстригана коса, говори много езици, но с португалски акцент. Симпатичен е. Когато удари, почти винаги празнува по един и същи начин, а през последните 15 години е бил видян из цяла Европа, но най-често в Англия, Испания, а отскоро и в Италия. Във Флоренция листът с портрета му се разпространява бързо, защото Кристиано Роналдо в продължение на два месеца редовно вкарва.

Досега от него си изпатиха Сасуоло (2 пъти), Фрозиноне, Удинезе, Дженоа, Емполи (2 пъти), Милан и СПАЛ. Само Киево, Лацио, Парма, Болоня, Наполи и Каляри се спасиха. Няма такъв редовно вкарващ нападател, всъщност Роналдо през кариерата си е отбелязал почти на всички, срещу, които е играл – общо 139 клубни и национални отбори.

В зората на кариерата си със Спортинг нападателят е огорчил само два отбора от два града – Боависта (Порто) и Морейрензе (Гимараиш). С Манчестър Ю списъкът рязко набъбва, градовете стават 18, а отборите – 24. Очаквано в апогея на кариерата му в Реал М е големият бум – градовете са 29, а отборите – 34. До момента за 13 кръга в Серия „А“ изпатилите от точния му удар са 6 състава от б населени места. Или, какво показва сметката, след като теглим чертата – на колоната на Роналдо висят скалповете на 66 отбора от 55 града, в 4 държави…

Кристиано е безкрайно далече от концепцията за футболна демокрация. Ни кой освен Лео Меси не може да му се опъне в този период. Той е ожесточен хищник, който живее от непрекъснати предизвикате ства, както самият той заяви по време на първата си пресконференция в Ювентус.

От една страна обаче, CR7 не прави никакви компромиси и бележи, без да гледа никого. На почти 34 години и след над 750 професионални мача не бихте очаквали това от него и по стадионите в италианската провинция. Вместо това погледнете лицето му в Удине след гола на Родриго Бентанкур. Ясно личи огромното му разочарование, че не е изпреварил съотборника си и той самият да отбележи. Трябваше да минат няколко секунди, след които Роналдо все пак прегърна уругваеца. И тогава ще откриете всичко в настроението, с което 4 минути по-късно с левия крак направи 2:0.

Малко повече, от три месеца от старта на сезона представянето му е като на безмилостен килър, способен сам да преобърне развоя на мачовете. Емблематична е бомбата за 2:1 в Емполи, а без него вероятно Ювентус нямаше да спечели на „Карло Кастелани“. И до тогава той се представяше страхотно, но в Тоскана бе върхът му. Много силно игра срещу Наполи, макар да не се разписа, като и в двата мача срещу Манчестър Юнайтед в Шампионската лига. Брилянтна бе асистенцията му към Пауло Дибала за 1:0 на „Олд Трафорд“, както перлата на „Алианц Стейдиъм“, макар „червените дяволи“ да стигнаха до обрат с 2:1. Няма да пропуснем и бижуто му срещу Милан при 2:0 на „Джузепе Меаца“. За Кристиано реализирането на голове се превърна в нещо като навик. В края на краищата това да поддържа подобно темпо в продължение на години – поне от 2007-а насам, се дължи най-вече на Алекс Фьргюсън и неговият екип в Юнайтед, който то превърна в смъртоносен нападател.

Списъкът на отборите, на които Кристиано е отбелязал за първенство с екипите на Спортинг Лисабон, Манчестър Юнайтед, Реал Мадрид и Ювентус е от дълъг по-дълъг, но и любопитен. В него има и имена, които не особено страстните футболни привърженици ги вълнуват малко, като Морейрензе, Бирмингам, Портсмут, Херес, Тенерифе, Еркулес, Елче. Но в същото време в колекцията му присъства голяма част от футболната аристокрация на Стария континент – Манчестър Сити, Тотнъм, Арсенал, Атлетико Мадрид, Барселона, Милан. Ако го разширим и с Шампионската лига, то в него попадат още Байерн, Аякс, Борусия Дортмунд, Манчестър Юнайтед, Интер, ПСЖ, Рома и… Ювентус. Има и любопитни изключения – с Юнайтед се е разписал срещу 5 лондонски клуба (Арсенал, Фулъм, Тотнъм, Чарлтън, Уест Хем), с изключение на Челси.

Сравнението помага да се избистри идеята. Лео Меси остана в Испания през цялата си кариера и затова той бе сериозно ограничен относно кръга на своите потенциални жертви. Макар головете на аржентинеца да продължават да валят, списъкът на клубните и национални отбори, наказвани от него, стигна до №102. Понякога наистина е по-правилно да спрем за момент и се замислим поне за 10 секунди – до такава степен сме свикнали с представянето на тези двамата, че след толкова години съперничество стореното от тях ни се струва съвсем нормално…

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране