18.09.2015 | 0:02
Шефовете на БНБ взели 1 млн. лв. бонуси в годината на фалита на КТБ
Конкретното възнаграждение на Иван Искров остава тайна

Управителният съвет на Българската народна банка си е поделил близо 1 милион лева като възнаграждения и бонуси в годината на фалита на Корпоративна търговска банка (КТБ). През 2014 г. управителят, подуправителите и останалите членове на УС са получили общо 997 хил. лева. Информацията е предоставена от новия управител на БНБ Димитър Радев в отговор на запитване по Закона за достъп до обществена информация от сайта OFFNews.

Общата сума на възнагражденията (без да е ясно дали в нея са включени разходите за данъци и осигуровки) е получена по времето, когато управител на БНБ беше Иван Искров, а УС беше в състав: Иван Искров – управител; Калин Христов – подуправител, управление “Емисионно”; Димитър Костов – подуправител, управления “Банково” и “Фискални услуги”; Цветан Гунев – подуправител, управление “Банков надзор”; Стати Статев; Боряна Пенчева; Лена Русенова (от 13 юни 2014 г.) и Пенка Кратунова (до 12 юни 2014 г.).

Отговорът на БНБ до OFFNews за пръв път разкрива една от най-пазените тайни в държавата. Въпросът с възнагражденията на управителя на БНБ и членовете на УС, както и методиката, по която се определят, бе повдигнат от независимия депутат Велизар Енчев през юли, докато парламентът избираше новия гуверньор и след това на заместниците му. Енчев твърдеше, че месечната заплата на управителя е 45 хил. лв., което най-вероятно не е така и тя е поне два пъти по-малка, ако се направи разбивка на общата сума.

Показателно е, че при избора му начело на БНБ, Димитър Радев обеща да направи публична информацията за възнагражденията, каквато практика на банковите регулатори съществува в цял свят. Отговорът на БНБ до OFFNews обаче не посочва конкретните суми, получавани от Искров и другите шестима членове на управата, въпреки че такава информация изрично е поискана.

Димитър Радев отказва със следния аргумент: “По своята същност поисканата информация относно размера на възнаграждението на всеки от членовете на УС на БНБ засяга конкретни физически лица (управителя, подуправителите и другите членове на УС на БНБ) и съдържа лични данни…. Предоставянето й би довело до индивидуализиране на съответните лица по признак “икономическа идентичност”, поради което и на основание чл. 2, ал. 4 от ЗДОИ, достъп до нея не би могло да Ви бъде предоставен по реда на този закон”.

Още през декември 2014 г. изданието е поискало информация от бившия гуверньор Иван Искров, който обаче е предпочел да не отговори и така да наруши Закона за достъп до обществена информация.

В отговора на Димитър Радев се уточнява, че след встъпването му в длъжност (15 юли 2015 г.) е променена и методиката за определяне на възнагражденията, което бе оповестено от Централната банка в деня на вземането на решенията – 30 юли.

Възнагражденията бяха обвързани със средните за ръководителите на търговските банки в България, бяха отменени възнагражденията за участие в заседания на УС за управителя и подуправителите, беше въведен лимит за общото възнаграждение на управителя и подуправителите, включително допълнителното материално стимулиране, до размера на средното общо възнаграждение на ръководителите на банките в България. Взе се и решение за публично оповестяване на месечните възнаграждения на членовете на УС на БНБ в годишния отчет и в бюджета на БНБ.

Месечните размери на членовете на УС на БНБ бяха определени в следните размери:
– 15 368 лв. за управителя;
– по 13 173 лв. за подуправителите;
– по 4 391 лв. за другите членове на Управителния съвет.

1 коментар

  1. Vladimir каза:

    Nqma kak, da falira banka. Vsichko e dalavera. Iztochvat naroda, i oficqlno, i neoficqlno, i vsichko v chujdi banki.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране