16.09.2020 | 12:01
Шеги и обиди при дебатите за Изборния кодекс в парламента
Предложенията на ГЕРБ не са подкрепени от нито една друга формация, включително и от коалиционните партньори

За пореден път промените в Изборния кодекс нажежиха страстите между депутатите. Текстовете, предложени от ГЕРБ, които трябва да се гласуват днес на второ четене, не са подкрепени от нито една друга формация, включително и от коалиционните партньори.

Още преди днешното заседание ДПС заявиха, че няма да се регистрират и няма да осигурят кворум. БСП се регистрираха с идеята да има дебат и да се отхвърлят текстовете, които според левицата, ще доведат до хаос и може напълно да провалят изборния процес.

От ДПС поискаха точката за Изборния кодекс да бъде изтеглена от днешния дневен ред. Очаквано, предложението бе отхвърлено.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова пък поиска ГЕРБ да оттеглят проекта си за нова Конституция. Тя поиска премиерът Бойко Борисов да внесе в парламента спасителен план за справяне с кризата, който да е спасителен пояс за народа. Защото проекта за Конституцията бил спасителен пояс единствено за самия Борисов.

БСП, освен това, още веднъж повториха позицията си, че искат изцяло машинно гласуване. Докато от ГЕРБ въвеждат две опции – с машини, и с бюлетини. Нинова заяви, че това е поредният опит на управляващите да си отворят вратичка за манипулация на вота. Българи, спасението от фалшификации е единствено и само високата избирателна активност, добави Нинова. И допълни, че няма как ГЕРБ да търсят „европейски опит“, защото европейците не фалшифицират бюлетини.

Репликира я Тома Биков от ГЕРБ. Било възмутително тя да говори за фалшификации на изборите, след като имало твърдения, че има манипулации във вътрешнопартийните избори в БСП. Нямало как Нинова да обяви, че изборите ще са фалшифицирани 6 месеца преди да са проведени.

Крум Зарков от левицата пък ядоса мнозинството с репликата си, че управляващите „грухтят“. От „Обединени патриоти“ реагираха много обидено и поискаха от председателя на парламета да му наложи наказание. От групата настояха и друг депутат от БСП в лицето на Явор Божанков, който отправи призив „управляващото мнозинство да бъде озаптено“.

Всичко започна с процедурата по начина на водене на Крум Зарков. Последните седмици се забелязва опасна тенденция, започнала от това, че вкарахте журналистите в мазето, минала през това, че не допуснахте гражданското общество и експертите в комисия и свършихте с грухтенето, каза още Зарков по повод дюдюканията на ГЕРБ по време на дуплика на Корнелия Нинова към Тома Биков.

Милен Михов от Патриотите обяви от трибуната, че „грухтене е определение за комуникация на животински вид, не за народни представители“.

Loading...
оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране