05.04.2021 | 16:57
“Шпигел”: Премиерът със златните кюлчета, при който България затъна в корупция
Бащицата на държавата Бойко Борисов слага всичко на показ и осигурява ред

През последните седмици Бате Бойко, както го наричат последователите му, обикаляше българската провинция почти всеки ден, най-често сам с джип и със запретнати ръкави. Той инспектира села, строежи, фирми и ниви и всяка поява пускаше във “Фейсбук”. Посланието е: бащицата на държавата слага всичко на показ и осигурява ред. Той, бивш кмет на София, не каза обаче нищо за случая с Людмил.”

Това написа германското списание “Шпигел” в броя си в събота под заглавие “Премиерът със златните кюлчета в нощното шкафче”. Статията всъщност започва с историята на Людмил – 16-годишното момче, което загина в София, убито от токов удар от незаконно пуснат кабел. Защото според изданието този трагичен случай “е един от последните в поредицата корупционни скандали, оформили системата на управление на българския премиер Бойко Борисов в продължение на повече от десетилетие”.

Досега бившият каратист, бившият комунистически полицай и сега поне на думи е християн-демократ и политически оцеля във всички афери и скандали, припомня “Шпигел”.

Може и да си остане досегашното положение след парламентарните избори, продължава изданието. И то въпреки лошото управление на коронакризата с висок брой заразени и починали. Както и след като месеци наред през лятото стотици хиляди хора излязоха на улиците срещу премиера и правителството му и скандираха “Ма-фи-я!”.

“Тези избори са вот за модела на управление на Борисов”, казва Даниел Смилов от Центъра залиберални стратегии. “За разлика от Унгария или Полша, Борисов води политика, която е приятелски настроена към Европа. Но във вътрешен план той непрозрачно разчита на групи със сенчести интереси, контролиращи медиите и оказващи натиск над правораздавателната система. Този модел отслаби с корупция цялата страна.”

Според “Шпигел” за ЕС става все по-трудно да се прави, че нищо не вижда. “Много партийни приятели на Борисов и членове на правителството са били или са въвлечени в злоупотреби с евросредства. Записи на самия премиер, пуснати през юни, го показаха с пистолет, златни кюлчета и пачк евро банкноти на нощното му шкафче и тази афера още не е изяснена.”

Силата на ГЕРБ и Борисов отчасти се дължи и на това, че те сеят разделение сред опозицията, но и на това, че програмите ѝ са твърде мъгляви. Българските социалисти в действителност са про-Путин крайно десни националисти и самите те бяха затънали в корупционни скандали по време на управлението си. Профилът на партии като “Има такъв народ” не отива отвъд говоренето за борба с мафията.

Борисов ще настройва и в новия парламент членовете на опозицията един срещу друг, обяснява Смилов.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране