26.11.2020 | 10:00
Ще въведат ли вечерен час и SMS-и за излизане навън?
Все още не сме стигнали такива числа, че да ги налагаме, каза здравният министър

Основната идея на мерите, които въвеждаме, е да спрем масовото разпространение на заразата с коронавирус. Не можем да спрем хората да живеят или да ги направим заложници на системата вкъщи, да пускат СМС-и като в други държави, да им сложим вечерен час. Все още не сме стигнали такива числа, които да налагат такъв тип поведение. Това каза в „Тази сутрин“ по бТВ здравният министър проф. Костадин Ангелов.

Според него високата смъртност у нас се дължи на неспазването на мерките.

„От самото начало на започване на епидемията насърчаваме хората да спазват мерките. Това, което се случва, е резултатът от неспазването им, от подценяването на вируса и от горенето на маски пред Министерския съвет. Голямото недоверие към системата, трупано през годините, доведе до този резултат“, коментира министърът.

Не трябва да се търсят виновни, а решението и то е свързано с спазването на мерките, дезинфекция, дистанция и най-вече уважаване на лекарите, добави той.

„Само вчера са излекувани 2518 души. Историята на всеки един от тях е успех за българската здравна система“, каза професорът, след като водещият Антон Хекимян изреди няколко случая, при които пациенти загиват, чакайки да им бъде оказана медицинска помощ.

Разбрахме кои са виновните и те са наказани, подчерта Ангелов.

„Успехът не е да влезеш в болница, а здравеопазната система, каквато я имаме в момента. Важно е от нея да изкараме най-добрият резултат, който може и ние го постигаме“, коментира министърът.

Струпването на много хора в следобедните часове също е допринесло за промяната, а именно зеленият коридор вече да е само сутрин – от 8:30 до 10:30 часа, добави той.

„Благодаря на лекарите! Това, което правим, е да постигнем глътка въздух в системата на здравеопазването, за да могат и лекарите да посрещнат светлите Коледни празници, да прегърнат семействата си и да кажат „Обичам те“ на любимия човек“, заяви проф. Ангелов.

Нека хората да избягват социалните контакти, да спазват мерките, призова той.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране