01.03.2020 | 19:55
Славия унизи Левски на „Герена“
"Белите" пропуснаха да разгромят вековния си противник

Отборът на Славия надигра категорично Левски и спечели 147-ото издание на най-старо столично дерби. „Белите“ надвиха с 2:1 „сините“ пред около 8000 зрители на стадион „Георги Аспарухов“ в мач от 23-ия кръг на efbet Лига. Големият герой в мача бе Ивайло Димитров (7 и 54), който вкара и двете попадения за успеха на Славия. Той удари и една греда и изпусна още едно чисто положение. Единственото попадение за домакините бе дело на Найджъл Робърта (27).

Дени Алар беше изгонен малко преди края за удар без топка. Игралият много слабо състав на Петър Хубчев загуби освен Алар още двама титуляри за решителния четвъртфинал с Лудогорец за купата в четвъртък. Националът Мартин Райнов, чийто нос беше счупен в дербито с ЦСКА-Сф, се появи с маска, но отново беше контузен.  Паулиньо беше изнесен на носилка и закаран в болница, като най-вероятно и той ще бъде аут за мача за Купата на България. Освен това в последните секунди беше спестен нарисуван червен картон на Тиам.

Съставът на Славия пък пропусна да съкруши съвсем вековния противник с отличната си игра на „Герена“. Водени от един страхотен Галин Иванов „белите“ намираха пробойни в синята защита и пропуснаха множество положения. 1:2 е най-малкото, с което 26-кратните шампиони се отърваха пред своята публика. Всичко това с един отбор от 13 български футболисти, като единствено вратарят бе чужденец.

Успехът е първи за Славия на „Герена“ от май 2016 година и четвърти през този век в дома на Левски. „Белите“ постигнаха четвърта поредна победа в efbet Лига като гости и общо 7-а в последните си 8 гостувания. Третият пореден успех в първенството през 2020 година утвърди Славия на пето място с актив от 39 т. „Сините“, които останаха без победа през тази календарна година, прекъснаха серията си от 8 поредни победи на своя стадион, допускайки четвърто поражение в първенството. С 45 т. Левски остана втори, но пропусна да се възползва от загубите на Локо Пд от Берое и на ЦСКА-Сф от Царско село. „Смърфовете“ са също с 45 т., а „червените“ с 43,  далеч след шампиона Лудогорец, който е с 52 и с отложено гостуване на Арда заради мача в Милано с Интер.

Наставникът на домакините Петър Хубчев, който има сериозни проблеми със състава, направи 5 промени от равенството 2:2 с Черно море на „Тича“. Робърта, Миланов, Рейш, Райнов и Мазурек замениха Илия Юруков, Холмар Ейолфсон, Янис Каргас, Иван Горанов и Здравко Димитров. Вратар бе Милан Миятович, докато новото попълнение и съперник за място под рамката Георги Георгиев гледа от трибуните мача срещу бившия си тим.

Капитанът Живко Миланов този път игра ляв защитник, отстъпвайки традиционното си място отдясно на Деян Лозев. Нуно Рейш и Мартин Райнов бяха в центъра на отбраната. Кали Тиам и Франко Мазурек бяха опорни халфове, Станислав Костов дясно крило, Паулиньо – като ляво, Стайн Спиерингс, който дебютира на „Герена“, беше плеймейкър. В първи мач през тази година се появи Найджъл Робърта, който водеше атаката.

Златомир Загорчич пък направи три смени от успеха с 3:1 над Дунав. Антониос Стериакис, Петър Патев и Ивайло Димитров замениха Георгиев, Венелин Филипов и Цветелин Чунчуков. Пред гръцкия вратар в защита играха Патев, Емил Виячки, Андреа Христов и юношата на Левски Христо Попадийн. Милен Гамаков и Янис Карабельов бяха опорните халфове, а Филип Кръстев, Емил Стоев и капитанът Галин Иванов, също син юноша, действаха зад Димитров.

„Белите“ играха с десет полеви играчи от България, като единствено вратарят им бе чужденец, а след почивката влязоха още трима български футболисти – Венелин Филипов, Георги Йомов и Калоян Кръстев, докато „сините“ използваха 9 чужденци от 14 футболисти.

Президентът на БФС Махаил Касабов и легендата Наско Сираков гледаха мача в компанията на Павел Колев от ложите на стадиона. Двубоят започна при отлична атмосфера и по-добро представяне на „белите“, които бързо поведоха. Таранът Димитров пропусна в 13-ата минута да удвои, а малко след това Паулиньо бе контузен лошо в главата и изнесен на носилка, а след това и закаран в болницата с линейка. Тази пролет „сините“ загубиха в началото на мача с ЦСКА-София и Мартин Райнов.

Дени Алар влезе на мястото на бразилеца в 18-ата минута. В 26-ата минута младият Кръстев направи нов страхотен пропуск за „белите“. Галин Иванов проби отляво, след което от малък удар стреля и Миятович изби, а при добавката Кръстев стреля с глава над гредата от 5 метра. Последваха 2 удара на Алар,  но той спечели само корнер, след който Робърта изравни с деветото си попадение за сезона. В 32-ата минута страховит удар на Галин Иванов мина над вратата на домакините.

В 41-ата минута „белите“ бяха близо до ново попадение. Грешка на Рейш позволи на Галин Иванов да му открадне топката. Последва бърза комбинация на гостите, при която Кръстев излезе на стрелкова позиция, но ударът му бе избит в корнер от Миятович.

През втората част „белите“ продължиха да играят по-добре. В 50-ата минута Ивайло Димитров удари гредата на Миятович, който спаси удар на Христо Попадийн минута по-късно. Напълно заслужено гостите стигнаха до ново предимство в резултата. Това се случи в 54-ата минута, когато играещият отлично Галин Иванов проби през Лозев и намери Димитров. Таранът първо не успя да ритне добре топката, но при втория опит вкара второто си попадение в мача. Голмайсторът отпразнува много нестандартно своето попадение, което е под № 30 за него в шампионата с бялата фланелка.

Новият аванс на Славия обърка още повече безпомощния в този мач Левски, който оставяше огромни пространства пред Миятович. Два пъти и вратарят трябваше да излиза извън наказателното си поле, а Димитров пропусна да вкара трети гол. Станислав Иванов, който има едва една тренировка през последните седмици, смени Костов. Това обаче също не помогна на „сините“. На контраатака гостите търсеха нов гол, докато „сините“ останаха само с едно желание на Спиерингс за дузпа и един слаб удар на Райнов в заключителните минути.

Малко преди края на редовното време Алар изрита без топка Янис Карабельов, за което заслужи напълно правилно директен червен картон. Секунди преди края на продължението пък талантът на Славия беше брутално изритан от Тиам, но халфът на домакините се размина само с жълт картон, въпреки че заслужаваше да бъде изгонен.

Накрая Славия празнуваше своя 26-и успех срещу Левски от 147 мача за първенство, домакините останаха със 73 победи, а равенствата са 48.

След срещата синята агитка връчи урната със събраните средства на клуба на Стаси Иванов.
Хубчев ще трябва да мисли за мача на сезона с Лудогорец в четвъртък, където ще има нуждата от пълни трибуни и голяма доза късмет, за да може отборът му да играе полуфинал. Славия пък има цяла седмица преди да приеме дъзродилия се тим на Ботев Пд, който също има мерак за топ 6.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране