23.01.2021 | 15:05
Според НСИ имащите право на глас са 5,8 млн. души, а ЦИК вкарва 6,8 млн. имена в списъка
Нужно въвеждането на видеонаблюдение, заяви Крум Зарков

„В този мандат това е дванадесетия път, в който се разглежда Изборния кодекс. Проблеми, които стоят пред изборния процес и които пораждат недоверие от години, не бяха решени нито веднъж от тези дванадесет пъти“. Това каза депуатът от БСП Крум Зарков по БНТ.

Социалистът посочи един от тези неразрешени въпроси, които БСП поставя вече няколко пъти – избирателните списъци. Той даде пример с  последните парламентарни избори през 2017 г., когато НСИ е преброил около 5,8 млн. души в България имащи право на глас, а в избирателните списъци е имало 6,8 млн. имена.

„Предложението ни за въвеждане на видеонаблюдение след края на изборния ден, когато започва броенето на бюлетините и попълването на протоколите, ще доведе до по-голяма прозрачност и по-голямо доверие в процеса. Това е и една от темите, която срещна голям консенсус сред всички опозиционни политически сили, включително и тези, които участваха на консултациите при президента“, каза още Крум Зарков.

По повод начина, по който ще се извърши това видеонаблюдение, Зарков обясни:

„Повечето избори в България се провеждат в училищни стаи, които са оборудвани с камери. Става дума да се даде разрешение тези камери да бъдат използване за онлайн предаване. Всеки български гражданин ще може да гледа на живо какво се случва във всяка изборна секция“.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране