12.01.2020 | 13:58
„Стомана“ поиска вода от празния язовир „Студена“
Точно в разгара на прокурорската акция срещу Нено Димов, фирмата усили натиска по всички линии да се върне старото положение

Стомана“, заради чието снабдяване с вода от празния язовир „Студена“ бе задържан министърът в оставка Нено Димов, започна офанзива да й се разреши отново да черпи от оскъдния обем на водоема.
В писмо до премиера Бойко Борисов синдикатите в металургията бият тревога, че „падането на температурите води до замръзване на законно използваните и разрешени алтернативни източници на вода за промишлени нужди. Това е изключително опасно, защото ще доведе до тежки последици върху металургичното оборудване и в крайна сметка до трайно спиране дейността на предприятието, което е единственото стоманодобивно предприятие в България“. Следват уверения, че производството на завода е „типична зелена, кръгова индустрия“, че той дава хляб на 1500 души, също перничани, а производството на стомана е основен европейски приоритет и няма развита държава в света без стоманодобив.

„Стомана индъстри“ иска да ползва 5-6 хиляди кубични метра вода от язовир „Студена“ и то само в случай на замръзване на алтернативните източници“. „Ние разбираме отлично деликатната и сложна ситуация, в която се намират Правителството и общинската управа, но осигуряването на тази възможност за „Стомана индъстри“ няма по никакъв начин да се отрази на водоснабдяването на гр. Перник. Евентуалното спиране обаче на предприятието по тази причина ще нагнети допълнително напрежение и ще усложни и без това сложната обстановка“, изтъкват профсъюзните лидери, подписали писмото – Васил Яначков за федерация „Металици“ на КНСБ и Людмил Павлов от федерация „Металургия“ на „Подкрепа“.

В последните дни и кметът на Перник Станислав Владимиров, и екоминистерството категорично заявиха, че в тази критична ситуация „Стомана“ няма да получи вода от яз. „Студена“. Синдикалното писмо до Борисов е само един елемент от кампанията за включване на предприятието обратно към язовира. В последните дни неговата управа обяснява как има международни поръчки, чиято забава ще го принуди да измести производството си извън България. В репортаж по БНТ пък бе изтъкнато, че „Стомана“ е редовен платец на местното ВиК, което щяло да фалира без нея.

Именно заради това, че е продължил да отпуска вода на тази фирма и на „Топлофикация“-Перник в условията на криза, екоминистърът Нено Димов е с обвинение за умишлена безстопанственост. Язовир „Студена“ не би следвало да се ползва за промишлени нужди от пернишката промишленост. За тази цел предприятията имат водохващания от река Струма, могат да ползват и язовир „Пчелина“. В него към момента има почти 20 млн. куб. м полезен обем, докато в язовир „Студена“ към края на декември имаше едва 1.525 млн. За да се черпи вода от „Пчелина“ обаче трябва да се възстанови помпената станция и да се отпуши бетонен канал – и двете занемарени и разграбени през годините. Същевременно промишлените предприятия ползват много по-евтино водата на Перник от перничани. Колко точно вода плащат и колко ползват – никой не знае. Фирмата заплаши със съд „Софийска вода“ заради единствения известен анализ на водната криза в града, според който излиза, че към промишлената зона на града е изтичала много повече вода от официално признатото. „Стомана“ твърди, че напротив – няколко пъти сама е подавала сигнал, че й се подава ненужно много вода, но никой не е реагирал.

Перничани продължават своите протести заради жестокия воден режим и дори планират да ги пренесат в София. Техните искания са: за трайно решаване на проблема с безводието в града, безвъзмездна държавна помощ за общината, намаляване на сметките им за вода, както и оставки на всички длъжностни лица, отговорни за кризата. Недоволните перничани настояват също така хидроинженери и специалисти възможно по-скоро да изработят авариен план за справяне с бедствието

Междувременно стана ясно, че кадър на младежката организация на ГЕРБ – Борислав Иванов, поема управата на ВиК-Перник.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране