04.08.2019 | 23:33
Свинската чума дошла с корабите от Африка, а не от румънските туристи
През 2018 г. чумата застигна и Китай, където официално се отглеждат над 500 млн. прасета

Свинската чума е дошла в Европа с корабите от Африка. Първите случаи на страшната зараза, която е заплаха номер 1 за стопанствата в целия свят, са регистрирани в Кения през първата половина на 20-ти век, пише трафикнюз.

През 50-те години вирусът е пренесен в Португалия. Това става най-вероятно чрез храни от свинско месо, което е било заразено с АЧС, или от дрехите на пътуващите. Известно е, че вирусът е много устойчив и може да оцелее на подметката на обувката над 160 дни.

След като епидемията избухва в Потругалия, тя бързо обхваща Франция, Белгия, Холандия и Испания. За унищожаването й е са похарчени огромни суми и са положени неимоверни усилия.

В Испания,  известна с традиционните си хамони и чоризо от свинско месо, АЧС сериозно е ударила не само производителите, но и туризма. Там са успели да въведат мерки, които да предпазят големите свинеферми, но в продължение на десетилетия вирусът поразява домашните прасета.  През 1990 г., когато страната става член на ЕС, става ясно, че болестта трябва не само да се контролира, но и да се изкорени. Издадени са 11 кралски указа, 5 нови закона и раздадени милиони евро на 2000 стопанства, с които да повишат нивото си на безопасност.  За две години стопанствата се изчистват. Проблем обаче се оказват черните прасета, от които се прави „мерцедесът” на хамоните – най-скъпият деликатес. Тези свине се отглеждат свободно и се хранят с жълъди. Испанците са принудени да ги прехвърлят в закрити ферми, за да ограничат контактите им с дивите свине.  Така, след 5 г. усилия, през 1995 г. Испания обяви, че вече няма АЧС на територията си.

През 70-те години на миналия век чумата налазва и Америка. Тежък удар получава  Куба – на Острова на свободата са били унищожени всички свине – над половин милион. Всички ферми са затворени.

От корабите, пътуващи от Южна Америка до тогавашния СССР, заразата стига до пристанищата Одеса и Иличовск. С помощта на милицията и на армията са избити  700 000 прасета, за да се спре навлизането на заразата навътре в територията на Федерацията.

За известно време Старият континент е чист от вируса, с изключение на италианския остров Сардиния, където АЧС се превръща в хронично заболяване.

Внезапно обаче през 2007 г. чумата се връща. Вирусът удря първо Грузия, която губи всичките си свине. Оттам попада на територията на Русия. Първото огнище е регистрирано в Чечения, следват Ингушетия и Северна Осетия.  После епидемията плъзва по цялата територия на Федерацията. Унищожени са над 1 милион свине, но заразата не е овладяна.

Тя се прехвърля в Полша и Литва. Смята се, че основен преносител е дивата свиня. Миналата година заразата удари Румъния, а в края на 2018 г. бе намерен първият глиган с АЧС край провадийското село Тутраканци.

През 2018 г. чумата застигна и Китай, където официално се отглеждат над 500 млн. прасета. Има опасения, че половината от тях ще бъдат унищожени.

Смята се, че огнищата на АЧС по света са над 6000.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране