24.09.2020 | 11:00
“Топлофикация – Плевен” предстои да реализира голям инвестиционен проект
С пускането на когенерационна мощност ще произвеждаме едновременно ток, пара и гореща вода, казва директорът на предприятието инж. Йордан Василев

Инж. Василев, какви са основните приоритети в екологичната политика на “Топлофикация- Плевен” в дългосрочен план?

-Бих казал, че нашите основни приоритети са три. Първият е да доставяме качествена услуга на нашите клиенти, вторият е да опазваме околната среда и третият като на всеки друг бизнес субект, е да повишаваме нашата конкурентноспособност, за да може да съществуваме. Енергетиката е сложен и труден бизнес.

За решенията си отговаряш не само пред себе си, но и пред цялото общество. Всеки иска едновременно да има топло и светло и да живеем в по-чиста околна среда. Мисля, че това може да се постигне. Според мен е много важно всички ние като българи да работим за изграждането на поведенчески модел, щадящ красивата българска природа. Отговорност и грижа трябва да прояви всеки представител на бранша от човека, който се труди, за да работи по-добре дадена пречиствателна инсталация, до този, който вдигне от земята изхвърлена от някой друг найлонова торбичка.

Представете ни успешно реализирани проекти и инвестиции в областта на опазването на околната среда

-За мен най-важната инвестиция на „Топлофикация – Плевен“ е пускането в експлоатация на когенерационната ни мощност. Това е едно изключително модерно съоръжение, при въвеждането му в експлоатация много специалисти вложиха безкрайно много труд и усилия. Зад простия израз „Топлофикацията има когенерационна мощност“ стоят безсънни нощи на много наши експерти. Казвам го, защото у нас подобен тип съоръжения се приемат вече като някаква даденост, все едно са съществували винаги. Не е точно така. Не ги е имало винаги.

За да я има тази машина или по точно казано газова турбина, която най -просто обяснено, произвежда ток, пара и гореща вода едновременно, са инвестирани милиони и наистина е плод на много труд. А когато казваме че е „модерна“, това не е самохвалство, а реалност. Турбината се управлява чрез специализиран софтуер на много високо ниво и чрез специално изградена оптична линия. Можем само да се гордеем че в Плевен и в България , имаме специалисти, които да изградят, а и да продължават да поддържат такива съоръжения. Това говори, че ние българите не изоставаме технологично от останалия свят, че сме „нация техническа“, както се казваше навремето.

Какъв е ефектът от пускането в експлоатация на турбината?

-Основният ефект е, че изграденият специфичен паро-газов цикъл, който позволява да се произвежда електроенергия и топлоенергия едновременно, дава възможност да се поддържат по-ниски цени на парното или горещата вода, която подаваме за гражданите, училищата, болниците или пък предприятията в града ни.

В енергетиката, а и икономиката, за това си има специално дума – постига се „ефективност“. От еднакво по обем използвано гориво да произвеждаш повече и различна енергия. За това подобно производство на енергия се определя и чисто законово, като високоефективно.

Върху какви други проекти ще се фокусирате занапред?

Смятаме да продължим да развиваме още повече комбинираното производството на топлинна и електрическа енергия. Предстои ни един голям проект. Ще инвестираме в изграждане на заместващи производствени мощности за комбинирано производство на топлинна и електрическа енергия, използвайки двигатели с вътрешно горене. Така ще повишим количеството произвеждана по този модерен начин енергия. Това е в унисон със Стратегията за енергийна ефективност на страната ни, която е разработена да кореспондира с европейските политики в сектора. Надяваме се когато, реализираме тези начинания, това да се отрази положително и върху цената за крайния потребител на нашите услуги.

В края на разговора не мога да не Ви попитам дали вече сте готови за новия отоплителен сезон?

Всъщност на края ми задавате най-важния за плевенчани, а и за мен като директор на Топлофикация въпрос, за това ще отговоря много ясно и кратко. Мога да кажа, че приключихме с плановите ни ремонтни дейности за подобряване на състоянието на топлопреносната мрежа в Плевен и се надявам през зимата, която в нашия край по традиция е доста люта и студена, да имаме нормален и безавариен отоплителен сезон.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране