19.05.2020 | 17:21
Тръст „Синя България“ призова „Левски“ да върне дарението от Пеевски
"Приемането на мащабно дарение от спорна политическа личност компрометира усилията ни и борбата ни", пишат от организацията

Организацията на феновете на „Левски“ и притежател на 10% от акциите в клуба – Тръст „Синя България“, призова ръководството на „сините“ да върне дарението, предоставено от фирмата на депутата Делян Пеевски.

По-рано през деня на официалния сайт на клуба се появи съобщение, че компанията „Интръст“ ЕАД е предоставила 500 000 лв. на клуба, който е във финансова криза.

Според Тръст „Синя България“, приемането на дарение от спорна политическа фигура ще компрометира усилията на феновете, които издържат клуба от януари месец насам. От организацията призоваха сумата да бъде върната или дарена за благородна кауза.

„Управителният съвет на Тръст „Синя България“ намира полученото дарение от фирма „Интръст“ ООД за неприемливо. Смятаме, че приемането му е недопустимо и призоваваме ръководството на ПФК „Левски“ АД да се откаже от него и да върне преведената сума на дарителя, а в случай, че той не желае да я приеме обратно – същата да бъде дарена за благородна кауза.

В момент, в който цялата синя общност дава буквално последните си средства, за да спаси любимия си клуб, и в който всички усилия са насочени към изваждането на клуба от политическите игри, които го превърнаха в заложник, приемането на мащабно дарение от спорна политическа личност компрометира усилията ни и борбата ни, като ни поставя и в поредна зависимост“, пишат от Тръст „Синя България“.

„Левски“ е във финансова криза от началото на годината, след като бяха приети промените в Закона за хазарта. Те засегнаха основния спонсор на тима – фирма за лотарийни игри, собственост на бизнесмена Васил Божков. От тогава „сините“ се издържат с дарения и продажба на билети и артикули. В последните месеци, заради пандемията от коронавирус и спрените мачове, ситуацията в клуба е все по-тежка. Футболистите не са получавали заплати от два месеца, като на 20 май трябва да се преведат по сметките им възнагражденията.

Клубът от стадион „Георги Аспарухов“ продължава да бъде с неизяснена собственост. Мажоритарният пакет от акции (86,6%) се намира на стадиона, след като Георги Попов – приближен до Васил Божков, го джироса на министър-председателя Бойко Борисов. Той от своя страна отказа да го приеме и да предприеме действие с ценните книги. Част от потърсените юристи пък заявиха, че джиросването е извършено неправилно и Попов продължава да е собственик на „Левски“.

Акциите бяха поискани от легенди на клуба, а в предаването „120 минути“ Наско Сираков заяви, че би станал собственик на книжата.

Васил Божков от своя страна обяви, че утре – 20 май, ще даде предложение за съдбата на акциите в своята страница във „Фейсбук“.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране