12.08.2018 | 21:58
Три наши атлетки в топ 6 в Европа, само Демирева взе медал

Скачачката донесе единствения медал за България на 24-ото европейско първенство

Ново сребро от голям шампионат спечели най-добрата българска атлетка в последните години. Мирела Демирева се пребори за второто място на европейското първенство в Берлин и прибави ново ценно отличие във визитката си след среброто от Олимпийските игри от Рио 2016 и от европейското в Амстердам 2016.

Тя успя да преодолее гросмайсторската височина от 200 см от третия опит, с което се нареди втора в крайното класиране. Пред нея остана единствено фаворитката Мария Ласицкене, която преодоля същата летва, но от втори опит. Рускинята се състезава под неутрален флаг.

Мирела изравни личния си рекорд. Тя е единствената атлетка, победила Ласицкене през сезона в старта от Диамантената лига в Рабат на 14 юли. Тогава тя постигна първа победа в престижната верига и прекъсна серията от 46 поредни победи на рускинята в топ надпревари.

В Берлин Демирева направи много силно състезание, но много малко не й достигна да се добере и до титлата. Българката преодоля от първи опит 187 и 191 см, после направи една грешка на 194 см и тя се оказа решаваща да изпусне златото. След това скочи 200 см от третия опит и три пъти събори летвата на 204 см, както и Ласицкене. Рускинята скочи от първи опит 187, 191 и 194 см, направи една грешка на 196, но успя да прескочи 2-та метра от втория опит. И след трите грешки на 204 см тя заслужи първото място. Трета завърши Мари-Лоранс Юнгфлайш  (Гер) със 196 см.

„Щастлива съм, разбира се. Медалът си е медал. Два метра са си два метра. Скачах за първо място, разбира се. Този път не успях, но следващия знам, че ще успея. Знаех, че няма шанс да стана първа с височини под 2 метра. В един момент височини като 196 и 198 см не ми носят абсолютно нищо, защото ме интересува само първото място и всичко след него няма никакво значение за мен. Съжалявам, че съм докарала феновете до инфаркт. Надявам се сега радостта да е още по-голяма, заради тази ситуация“, заяви задъхана и усмихната Демирева още преди награждаването. Ако не беше преодоляла 200 см, тя оставаше без медал заради пропускането на 196 и 198 см.

„Не знам какво още да кажа, аз бях напълно себе си, това не беше игра, не беше стратегия, това съм аз. Скачах за себе си и за всички, които обичат високия скок, и този път ми се получи. Благодаря на всички, които уважиха труда ми. Благодаря ви за подкрепата, благодаря за стискането на палци, за емоцията, благодаря ви, че споделяте заедно с мен скока ми. Надявам се, че най-доброто тепърва предстои. Остават ми още няколко състезания и септември месец се прибирам в България. Тогава ще бъда с любимите си хора, което за мен е по-важно, и ще отпразнувам най-добре медала“, заяви Демирева пред Спортал.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране