06.01.2020 | 16:08
Тротоарите по булeвард „Витоша“ са срам
Защо Столичната община не подмени плочките пред Съдебната палата, пита сдружението

Тротоарите по булевард „Витоша“ между църквата „Света Неделя“ и Съдебната палата са срам за всяка европейска столица, написа гражданската организация „Спаси София“ във „Фейсбук“.

„В сърцето на града един от най-оживените тротоари от години е развалина – счупени и „плюещи“ плочки, криви колчета, бетонови замазки. Нима никой в Столичната община не е забелязал трагичното състояние на тротоара? Цената ли ви плаши- за няколко квадрата плочки, или просто сме свидетели на поредната проява на безотговорност към града ни? Или може би се чака поредният грандиозен проект, този път за ремонт на площад „Св. Неделя“, който трябва да ни реши всички проблеми?“, питат от сдружението. Под снимките на „Спаси София“ хора от столицата публикуваха множество кадри на окаяното състояние на тротоарите в други части на града– при ул. „Черковна“ и „Оборище“, по бул. „Шипченски проход“, по ул. “Искър“ и т.н.

След години чакане и отлагане и след силен граждански натиск през м.г. Столичната община най-после смени част от настилката в пространството между църквата „Св. Неделя“ и хотела в близост. Тя също бе в трагично състояние заради непрекъснато минаващите оттам автомобили. Това се случи отново след поредица от критични публикации в социалните мрежи. От „Московска“ 33 дълго обясняваха, че не предприемат никакви действия, тъй като се чака основен ремонт на зоната около храма, преди да склонят да сменят надробените плочи. И досега обаче гражданите все още безуспешно настояват да бъде ограничено навлизането на МПС в пространството около църквата „Св.Неделя“, което е сред най-натоварените пешеходни зони в София.

Както „Сега“ писа, в края на ноември м.г. Столичната община обяви италианското студио „Фуксас“ за победител в конкурса за обновлението на района около църквата. Тогава обаче стана ясно, че договор с победителя може би ще се сключи през т.г., а самото изпълнение на проекта ще приключи най-рано през 2023 г. След обявяването на „Фуксас“ за победител български архитекти оспориха целесъобразността на реализирането на този проект. Членът на журито арх. Борислав Игнатов подписа протокола с особено мнение, като според него поддръжката на предпочения проект ще струва прекалено скъпо. Игнатов коментира още, че заради ограничителни условия за кандидатстване в конкурса получените предложения за обновлението на централната градска част не са били на достатъчно високо ниво.

Първоначално състезанието за „Св. Неделя“ бе обявено през септември 2018 г. с редица ограничителни изисквания. След протест на Камарата на архитектите, на която Игнатов е председател, условията за участие бяха променени: прагът за оборот бе занижен на 750 000 лв., а минималният персонал- на 5 души. Броени дни след промяната конкурсът направо бе прекратен с аргумента, че измененията са съществени и променят кръга на заинтересованите лица. През февруари м.г. главният архитект на София Здравко Здравков пусна конкурса на втори дубъл, който завърши с избора на споменатия победител.

1 коментар

  1. Анонимен каза:

    На други места правят тротоарите със 15 см на 90 по 90 см плочи от лят бетон или с асфалт и по бърсо по здраво и по-евтино.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране