25.08.2020 | 19:07
Управляващи в Германия подкрепиха протестите в България
Социалдемократите в кабинета на Меркел се солидаризират с българите, които повече от 45 дни са на улицата в името на проевропейски ценности

Парламентарната група на Германската социалдемократическа партия, ГСДП, част от управляващата коалиция в Германия, обяви в официално прессъобщение своята “солидарност с проевропейските протести в България”.

Социалдемократите подчертават, че в продължение на много седмици в България хиляди хора протестират с искания за демокрация, върховенство на закона, независима съдебна система и срещу корупцията.

“Подкрепяме проевропейските цели на хората. Парламентарната група на ГСПД в Бундестага застава на страната на тези, които се застъпват за основни европейски ценности. Демокрацията, върховенството на закона и борбата с корупцията са централните стълбове на европейската интеграция. Ние приветстваме факта, че тези ценности намират широка подкрепа сред българския народ. Членството в Европейския съюз за него с право е най-голямата надежда за по-добър живот. Ние се солидаризираме с българите, които повече от 45 дни са на улицата в името на проевропейски ценности. Хората настояват за основни ценности, с които България се е ангажирала с присъединяването си към ЕС”, заявяват от ГСДП.

Германските социалдемократи напомнят, че спазването на принципите на правовата държава в държавите-членки на ЕС е от решаващо значение. Въз основа на бъдещ годишен доклад от Европейската комисия за върховенство на закона, под германското Председателство на Съвета, за пръв път ще се проведе диалог на Съвета за върховенство на закона. Той ще трябва да погледне критично на ситуацията в страните-членки.

“Освен това, през следващата година прокуратурата на ЕС ще започне работа в 20 държави-членки и също и в България ще преследва корупцията, засягаща бюджета на ЕС”, посочват депутатите от Германската социалдемократическа партия.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране