17.11.2020 | 23:19
Управляващите точат пари, за да спечелят избори
Увеличаването на социалните плащания и инфраструктурните проекти в края на мандата са порочен начин за търсене на електорат

Управляващите в България системно източват обществен ресурс за печелене на избори – с публични средства финансират медии, възползват се от пари по обществени поръчки за електорални цели, злоупотребяват с държавен ресурс за предизборни социални плащания, а прокуратурата се намесва като политически фактор във вота. Всичко това са белези на овладяната държава, гласят част от изводите на анализа от Бългapcкия инcтитyт зa пpaвни инициaтиви (БИПИ) нa тeмa „Злoyпoтpeбa c дъpжaвeн pecypc зa пapтийни и eлeктopaлни цeли“. Докладът е част от пpoeкта „Eфeктивнa бopбa c кopyпциятa“, който се реализира в България, Румъния и Черна гора с финансиране от Държавния департамент на САЩ.

Анализът излиза с 21 препоръки за ограничаване на използването на публични пари за изборни цели. Отчита се липсата на подробна законова регламентация за харчене на партийните субсидии в предизборните кампании. Отчетът на партиите пред Сметната палата е не само повърхностен, но и постфактум, заяви един от авторите на доклада доц. Наталия Киселова от СУ „Св. Климент Охридски“. Другият голям проблем е, че политиците злоупотребяват с публични пари за печелене на електорат не само предизборно, а по всяко време. Като примери са посочени порочните практики за увеличаване на социалните плащания и инфраструктурните проекти в края на мандата. Държавни служители често са ангажирани с предизборната кампания, е друга от лошите практики. Всичките 2443 държавни, общински и административни услуги също могат да бъдат способ за предизборна злоупотреба.

„Избори без пари не се купуват. След отпадане на ограничението бизнесът да финансира партии, пари от обществени поръчки законно се връщат при тях, защото няма ефективен контрол за конфликт на интереси от антикорупционната комисия“, отбеляза Цветомир Тодоров. За да не бъде прокуратурата политически фактор за изборите, трябва да се подобри съдебният контрол върху актовете й, допълни д-р Теодор Славев.

Злоупотребите с изборна цел ще намалеят с по-добро законодателство, синхронизиране на правната уредба за предизборната кампания, повишаване на стандартите за независим финансов одит на годишните отчети на партиите. БИПИ препоръчва още да се въведе регистър на санкционираните от Сметната палата и регистър за разходването на финансираните от държавата медийни пакети. Предлага се още Агенцията за държавна финансова инспекция да не е под контрола на Министерството на финансите.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране