24.11.2020 | 22:22
В петък гласуват за свикване на Велико Народно събрание
ГЕРБ внезапно се присети за новата конституция, но май нямат шанс да съберат 160 гласа

Управляващите изненадващо са включили в дневния ред на парламента за сряда решението за свикване на Велико Народно събрание (ВНС). Точката е посочена като първа в дневния ред на заседанието утре, 25 ноември. Това стана ясно в края на работния ден днес.

Само допреди дни председателят на временната комисия за новата конституция Десислава Атанасова говореше за предстоящи дискусии с експерти по проекта и не се очакваше толкова скорошно гласуване на предложението, което сякаш изглеждаше забравено от управляващите през последните месеци. Така решението ще бъде взето, без да е имало реални дебати по предложенията.

Това е поредната стъпка в процедурата по приемане на нова конституция, макар че към момента няма изгледи тя да завърши успешно, тъй като за свикване на ВНС са нужни над 160 гласа, а от БСП и ДПС вече публично обявиха, че няма да подкрепят инициативата. Под внесения проект за решение са се подписали от 127 депутати от ГЕРБ, „Обединени патриоти“ и „Воля“ на Веселин Марешки.

Че ГЕРБ ще внесат нова конституция обяви премиерът Бойко Борисов в разгара на антиправителствените протести през лятото. Тогава той обясни, че така ще се рестартира държавата и ще бърза да го направи. Обяви и дата за гласуването – 4 ноември, но тази дата отмина, а до днес нямаше изгледи гласуването да се проведе скоро. Борисов тогава обеща, че ще подаде оставка в деня, в който парламентът гласува такова решение. Към момента такъв сценарий е много малко вероятен, коментираха депутати от управляващата коалиция.

За обсъждане на проекта и внасяне на евентуални промени в него управляващите сформираха парламентарна комисия, която бе оглавена от депутатката от ГЕРБ Десислава Атанасова. Опозицията отказа да участва в комисията, която пък досега е имала едно-единствено заседание. Президентът Румен Радев пък заяви, че тя противоречи на действащия основен закон и сезира Конституционния съд. Очаква се той да се произнесе идната седмица, а според депозираните пред него становища на различни юристи комисията на ГЕРБ е противоконституционна. Именно изчакването на решението на КС е и обяснението на управляващите за липсата на заседания на комисията.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране