19.09.2020 | 18:07
Вътрешната опозиция оспорва избора на Нинова за лидер на БСП
Красимир Янков заяви, че ще поиска анкетна комисия да проучи резултатите

В разединение преминава заседанието на Националния съвет на БСП седмица, след като за лидер на партията бе преизбрана Корнелия Нинова. На пленума трябва да се приеме отчетът на ръководството на партията за 4-годишния мандат /2016-2020/, както и отчетът на парламентарната група на “БСП за България”.

Преди началото на заседанието някои от участниците в пленума обявиха, че вотът не е бил честен, а един от кандидатите за поста на председател – Красимир Янков, заяви, че ще поиска анкетна комисия да проучи резултатите.

Според Филип Попов няма нарушения, а изборът е показал категорична подкрепа за председателя: „Знаете резултата. Аз ще го повторя, защото ми е приятно да го чувам, над 67% активност, над 81% подкрепа за Корнелия Нинова. Това е достатъчно красноречиво. Партията е мобилизирана, очевидно е консолидирана, така че резултатите са тези – такива, каквито са“, каза Попов пред БНР.

„Тази партия е консервативна и го показа на този избор. Да видим дали ще се потвърди това, че тя следва сляпо своя председател и с приемането или неприемането на такава нарочна комисия, която да докладва на Конгреса. Според мен той трябва да се произнесе, защото всички тези съмнения и факти за опорочаване на избора може да доведат до разочарование такова, каквото, разбирам, че ще има днес с неприсъствието на заседанието на голяма част от членовете“, заяви Красимир Янков преди началото на заседанието на Националния съвет на БСП

Валери Жаблянов, който беше конкурент на Нинова, не смята, че изборът е бил честен: „Като цяло изборът беше организиран тенденциозно. Превърна се във фарс и не можа да послужи по никакъв начин за мобилизация на левицата в България“.

„Тази победа ще я победи. Имаме избори пред нас и трябва да се обединим и да гледаме напред“, заяви лидерът на БСП в Пловдив Георги Гергов.

Таско Ерменков също призова за единство: „Считам, че оттук нататък единственото нещо, около което трябва да се обединяваме, това е волята на тези хора, които гласуваха, над 67 процента от членовете на БСП, да бъде претворена и от ръководството на партията за една по-добра и по-просперираща България, за да няма разединение. Разединение на партията има в ГЕРБ. Там бягат от партията“.

Друг неуспял кандидат за лидер на БСП – Георги Тодоров  донесе два Оскара, които да връчи на избрани от него членове на партията. Единият е за Корнелия Нинова за цялостен принос за състоянието на партията.

В дневният ред на пленума е включен и отчет на депутатите и в европейският парламент.

Националният съвет на БСП се събира на заседание седмица преди 50-ия конгрес на партията. На конгреса ще бъдат избрани заместниците на Корнелия Нинова.

Loading...
оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране