14.08.2020 | 0:06
Във всички държави има корупция, но България се превърна в мафиотска държава
Елена Йончева коментира, че протестите се поддържат от всички опозиционни политически среди – леви, десни, центрист

Във всички държави има някаква степен на корупция, но България се превърна в мафиотска държава. Това заяви евродепутатът от групата на „Прогресивния алианс на социалистите и демократите“ Елена Йончева в интервю за сайта eureporter.co. Поводът за него са продължаващите протести срещу управлението в София.

В материала се отбелязва, че въпреки скандалите и очевидното потъпкване на върховенството на правото, европейските лидери не осъждат открито развитието на обстановката в страната. Припомня се механизмът за сътрудничество и проверка, който с годините открива „позитивно институционално развитие“ в България. Това по мнението на Елена Йончева не е вярно. Нещо повече, според нея, липсата на реакция на европейските институции сега може да породи евроскептицизъм у българите. Те виждат, че мафията в България се разраства и с помощта на парите от Алианса.

Евродепутатът посочва, че България обеднява с всяка година. Преките чужди инвестиции са силно ограничени, заради слабостите в правна система, която не защитава инвеститорите. Мощни олигарси държат по-голямата част от икономиката, образователната и здравната системи западат, а стандартът на живот на хората се срива. Заради това гражданите на България повече от месец протестират срещу правителството.

Повратната точка, която предизвика недоволството да се излее на улицата, настъпи в началото на юли, когато главният прокурор Иван Гешев изпрати въоръжени служители да претърсват кабинетите в сградата на българския президент Румен Радев. Те задържаха секретаря по правни въпроси и антикорупция и съветника по сигурността и отбраната. Държавният глава поиска оставката на премиера Бойко Борисов и на цялото правителство.

Елена Йончева коментира, че протестите се поддържат от всички опозиционни политически среди – леви, десни, центристи. Според проучванията на общественото мнение повече от 70% от българите подкрепят недоволството, а много хора все още се притесняват открито да го изразяват или се безпокоят, че ще изгубят работата си. Евродепутатът смята, че правителството ще бъде принудено да подаде оставка, дори да не е веднага. И прогнозира, че това най-вероятно ще се случи през септември или октомври.

Наясно сме с трудностите, които предстоят след това. Българите ще трябва да изградят наново демокрацията, каза Йончева, като посочи, че подкрепата на Европейския парламент и на Европейската комисия ще бъде много важна в този процес.

Въпреки това, в момента не изглежда премиерът Бойко Борисов и главният прокурор Иван Гешев да имат желание да се откажат от властта, коментира медията. В материала се припомня дипломатическа грама от САЩ, станала известна чрез Wikileaks през 2006 г., в която се твърди, че Борисов има сериозна криминална дейност и поддържа тесни връзки с „Лукойл“ и руското посолство. Връзките с „Лукойл“ предизвикаха безпокойство и покрай предполагаемата собственост в Барселона. Испанските власти разследват т.нар. къща в Барселона.

В същото време лидерът на Европейската народна партия, част от която е партия ГЕРБ, Манфред Вебер поздрави Борисов за борбата срещу корупцията. ЕНП изглежда не иска да постави под съмнение почтеността на управляващите в България. Елена Йончева посочи, че изказването на Манфред Вебер е цинично. На 10 юли 2020 г. той каза „Групата на ЕНП подкрепя напълно правителството на Бойко Борисов и неговата борба срещу корупцията, както и осъществения прогрес за присъединяването към еврозоната“.

Елена Йончева е мишена на Борисов, припомня eureporter.co, като представя изтеклия на 12 юни 2020 г. запис, в който премиерът се заканва, че „ще изгори всичко, за да изгори Елена Йончева“. Българските власти твърдят, че ще анализират записа, но само за това дали е бил законен или не, а не и съдържанието му. Йончева припомня, че председателя на групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите“ в Европейския парламент Ираче Гарсия е препоръчала независима експертиза, а две американски лаборатории вече са доказали, че записът е автентичен. За заплахата към Елена Йончева е уведомен и председателят на Европейския парламент Давид Сасоли.

Попитана за ситуацията в България, Европейската комисия отговаря, че новият механизъм за върховенството на правото ще й даде възможност да убеди страната да работи за всички бъдещи необходими реформи.

1 коментар

  1. Анонимен каза:

    Вечни хора няма, Борисов така или иначе няма да е премиер след 8 Месеца. Но от всичките налични бъдещи градители на демокрация и равенство на закона, се виждат само способни крадци измамници и разрушители на протестите.Ще трябва други хора да си търсят за работата.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране