15.11.2018 | 0:01
„Витоша“ е 47-ма по скъпотия в света
Цената на централния софийски булевард достигна 50 евро/кв.м среден наем

Столичният булевард „Витоша“ се изкачи на 47-ма позиция в класацията на най-скъпите търговски улици в света. Това е най-високата му позиция за последните пет години в традиционното проучване Main Street Across the World на консултантската компания Cushman & Wakefield, която си сътрудничи в България с Forton.

Цената на централния софийски булевард достигна 50 евро/кв.м среден наем през настоящата година, измествайки от тази позиция Calea Victoriei в Букурещ. Според доклада на консултантската компания търговията в България и Румъния се разраства благодарение на силния икономически ръст. Това поставя централните улици в София и Букурещ в добри позиции, макар търговските центрове и парковете за търговия на дребно да ги изместиха като места за търговия. „В София бул. „Витоша“ се радва на постоянен интерес за отваряне на нови магазини и заведения през последните години. Това е и в основата на ръста на наемите, който наблюдаваме, особено при локации с по-добра видимост и търсените от търговците по-големи квадратури“, коментира Иван Граматиков, мениджър „Търговски площи“ в Cushman & Wakefield Forton.

Според него фактори като електронната търговия и бързо модернизиращия се начин на пазаруване не променят стремежа на потребителите към общуване и преживяване. В Европа най-скъпата улица за поредна година е New Bond Street в Лондон с месечен наем, равняващ се на 1339 евро/кв. м. В световен план Лондон е на трета позиция след Upper 5th Avenue в Ню Йорк и Causeway Bay в Хонконг. Азиатският мегаполис измести Ню Йорк за първи път от 5 години и стана най-скъпата търговска дестинация с месечен наем равен на 2050 евро/кв. м. Като основна причина от Cushman & Wakefield посочват завръщането на китайските туристи и нарастващите продажби на луксозни стоки, бижута и часовници.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране