24.11.2020 | 19:27
Властта запали нов скандал с бонуси за висши чиновници
Главните секретари на Борисов, Радев и Караянчева се уреждат с бордове и допълнителни доходи, алармира "Изправи Се.БГ"

Наглостта на управляващите продължава да дълбае дъното. Правителството тихомълком е одобрило нова законова промяна, която ще позволи на висши държавни чиновници да участват в бордове на предприятия и да си докарват допълнителни доходи. За това алармира гражданската платформа „Изправи се.БГ“.

„Министерският съвет е одобрил промени в Закона за жп транспорта, които бетонират нови тлъсти бонуси за главните секретари на Борисов, Радев и Караянчева (т.е. на МС, Президенството и Народното събрание, бел. ред.).

Междувременно министърът на транспорта призна, че кабинетът „Борисов“ е одобрил назначаването на висши чиновници по директорски и управителни съвети. Има такава поправка, но дали те ще взимат възнаграждения, парламентът ще реши, обясни Росен Желязков в предаването „Лице в лице“ на бТиВи.

„Главните секретари на тези три институции, както и главните и административните секретари във ведомствата, не просто ще влизат в бордовете на държавни предприятия, но и ще получават тлъсти бонуси за участията си – нещо, което досега бе забранено с няколко закона“, възмути се председателката на „Изправи се.БГ“ Мая Манолова в своя публикация във Фейсбук.

Тя посочва, че според промените в Закона за жп транспорт „инсталирането в бордове срещу тлъсти възнаграждения ще важи за главните секретари на Народното събрание, на президента и на Министерския съвет, за главните и административните секретари в изпълнителната власт, постоянния секретар на Министерството на външните работи и постоянния секретар на отбраната, както и за ръководителите на бюджетни организации или други длъжностни лица“.

Само преди дни в Преходните и заключителни разпоредби в Закона за ДДС бе прокарана друга подобна промяна – на текстове в Закона за държавния служител и в Кодекса на труда, която разрешава на чиновниците да участват в управителни, директорски и надзорни съвети и да си докарват втори и трети заплати, както и да взимат тантиеми и други бонуси от тези си участия.

„Става дума за перфектно подготвена схема – отменя се забраната за държавните чиновници през Закона за ДДС и се премахва забраната за главните секретари чрез Закона за железопътния транспорт, така че всички те да получат парче от баницата броени месеци преди редовните избори. Министерският съвет и персонално Борисов, като премиер, е в „игра“ с депутатите от ГЕРБ и няма оправдания за действията нито на МС, нито на Менда Стоянова, която внесе порочните поправки в Закона за ДДС“, коментира Манолова.

„Тези промени са в нарушение на Закона за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество; Закона за публичните предприятия, Кодекса на труда, Закона за държавния служител и Закона за публичните финанси, според които нито главните секретари, нито ръководителите на бюджетни организации, нито възложителите на обществени поръчки могат да участват в бордове и не могат да получават пари за това. В последната близо година обаче има каскада от законови промени за узаконяване на бонуси, плащания и други възнаграждения на избран кръг от привилегировани лица, пише лидерката на „Изправи се.БГ“.

Loading...
оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране