15.09.2020 | 16:45
ВМРО – Младежи: Знанието е оръжие по-силно от меча и по-трудно за овладяване от барута
България винаги трябва да е над всичко, скъпи ученици, родители и учители

Честит празник!

Наред с Васил Левски и Христо Ботев, помнете и Паисий Хилендарски, Братя Миладинови и Гоце Делчев. Това са велики българи, които са отдали живота си, за да има българският народ своята национална идентичност.

С тези думи Националният младежки комитет на ВМРО отправи своя поздрав към децата, техните родители и учителите, в началото на новата учебна година.

Скъпи учители, Вашата мисия далеч надхвърля простото възпроизвеждане на програмата, спусната от министерството, защото тя е далеч от перфектна. Вашата задача е да дарите децата със знание, защото „народността не пада, там дето знанието живей“, се казва още в обръщението на младите войводи.

Прилагаме и пълния текст на позицията на НМК на ВМРО:

За поредна година българските учители и деца прекрачват прага на училищата ни. Извънредната обстановка, противоепидемичните мерки, както и въвеждането на електронно обучение са нови предизвикателства пред образователната ни система. Вярваме, че въпреки трудностите, българският учител ще внесе сигурността, от която учениците имат нужда. Ако обърнем поглед назад към миналото ни, той винаги е правил точно това.

Скъпи учители, имате нелеката задача, освен да бъдете добри педагози, да се борите с институционалната бюрокрация, да водите битка и с нов вирус, както и да прилагате нови методи на дигитално обучение. Вие трябва не само да вършите работата си, но и да се адаптирате към новите обстоятелства. Сравнението със символа на нашата просвета – Паисий Хилендарски е повече от уместно. За да дари бъдещите поколения с познание, монахът обикаля от манастир на манастир и преписва под мъничкия пламък на восъчна свещ, за да запали огъня на българското Освобождение. Вашата мисия далеч надхвърля простото възпроизвеждане на програмата, спусната от министерството, защото тя е далеч от перфектна. Вашата задача е да дарите децата със знание, защото „народността не пада, там дето знанието живей“.

Помнете и делото на българските братя Миладинови, които въпреки трудностите са събрали 660 народни песни от Панагюрище до Охрид и от София до Струмица, с което безспорно са очертали границите на българското езиково землище. В историята ни има и много други примери за герои, решили да водят борби с оръжие по-силно от меча и по-трудно за овладяване от барута – оръжието на просветата. Тези хора са приели учителството като свое призвание и мисия, а не като професия. Нека те бъдат Ваши икони и Ваш пример, за да я има България.

Скъпи ученици, разбираемо е, че материалът, който учите невинаги е практичен или интересен. Училището, всъщност не е толкова място за усвояване на определени знания, а период, в който Вие трябва да се изградите като личности и като добри българи. За съжаление, патриотичният „материал“ не заляга толкова широко в учебниците, колкото би ни се искало, но Вие проявете самоинициатива и използвайте възможностите, които съвременните модерни технологии Ви дават, за да откриете богатството на българската просвета. Докато четете прочутото произведение „Български език“ на Вазов, открийте, че е написал и друго – „Езикът наш“, в своята стихосбирка „Песни за Македония“. Въпреки че, за съжаление, от програмата отпадна „Даваш ли, даваш, Балканджи Йово“, прочетете го. Редом с делото на БРЦК, учете и за делото на ВМОРО. Помнете, че преди да гръмне черешовото топче и преди да пукне пушка, са се трупали знания, писали са се книги и писма, пресмятали са се парите, необходими за борбата срещу поробителя. Научете историята за войводата Митре Влаха, който се отдава толкова на патриотизма си, че от неграмотен овчар се ограмотява дотолкова, че в чантата си винаги носи революционна литература и си служи с шифър.

Учители, деца, родители, помнете че въпреки протестите на политиците в съседна Македония, редом до Васил Левски в историята на България се извисява колосът Гоце Делчев, за когото освобождението на българите в Македония не може да бъде осъществено само с оръжие: „Моралната революция – революцията во ума, сърцето и душата на един робски народ – е най-великата задача.“ Нека следваме тези негови думи, защото всяко ново знание е сила, а силата е свобода. Не успяхме да завършим Делчевото дело с пушки и бомби, нека го направим с просвета.

Честит празник !

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране