14.11.2020 | 12:30
ВМРО против решението на ГЕРБ да се отметне от детските надбавки за всеки
Депутатите на вицепремиера Красимир Каракачанов обявиха, че ще гласуват против поправките на коалиционните си партньори

Участващата управлението партия ВМРО обяви, че е против решението на ГЕРБ да се отметне от идеята да има детските надбавки за всички деца в България догодина. Депутатите на вицепремиера Красимир Каракачанов обявиха, че ще гласуват против поправките на коалиционните си партньори.

От промените между двете четения на законопроекта за бюджета на държавата за догодина се разбра, че ГЕРБ се отказва от първоначалното си намерение за универсални плащания и връща подоходният критерий. Спестените 205 млн. лв. ще отидат за обещаното от премиера Бойко Борисов допълнително увеличение на заплатите в МВР с още 5%, както и частично ще покрият обявеният от здравния министър ангажимент за 600 лв. добавка към заплатата за всички лекари.

Поправките са внесени от депутати от ГЕРБ, начело с председателката на парламентарната група Даниела Дариткова и шефката на бюджетната комисия Менда Стоянова.

„Не мога да се начудя на начина на мислене на някои хора в ГЕРБ! Едно от най-смислените неща в проекта за бюджет 2021 г. беше именно отпадане на подоходния критерий за т.нар. „детски надбавки“. Не че сумата е голяма и ще реши проблемите на българските деца, но е знак от страна на държавата, че мисли за всички, а не само за децата на маргиналните групи и на тези, които крият доходи“, написа във Фейсбук зам.-председателят на ВМРО Искрен Веселинов.

По думите му това, че няма надбавки за всяко дете, е „дразнеща несправедливост, въведена от НДСВ, крепена от БСП, а сега и от ГЕРБ“. „Още по-перверзно е да се противопоставят детските на полицаи и лекари! Категорично не подкрепяме подхода и ще гласуваме срещу него в залата на НС. ВМРО от години смята, че ВСЯКО българско дете трябва да получава държавна подкрепа. Пътищата са два: т.нар. детски надбавки и семейното подоходно облагане“, посочи още депутатът.

„Буквално в последните минути на вчерашния ден“ Веселинов внесъл предложение да отпадне подоходния критерий при получаване на месечна помощ за отглеждане на дете.

„Вторият вариант ще разработим и предложим в заседанието на Комисията по бюджет и финанси – за всяко дете родителят да може да намалява данъчната си основа с по 4000 лв.годишно. Т.е. да остават поне 400 лв.за нуждите по отглеждането му. Надявам се разумът в парламентарната зала да надделее„, написа още той.

От ВМРО излязоха и с позиция срещу предложението на ГЕРБ.

„Категорично не приемаме мотивите на ГЕРБ за оттегляне на предложението на Министерски съвет, дори за временната, искана от тях (за 2021-а година), подобна мярка. Отпадането на дохода като условие за получаване на месечна помощ би ангажирало допълнителен разход за държавния бюджет в размер на около 400 млн. лв., който разход е заложен така или иначе в настоящия проектобюджет. Противопоставянето на семействата с деца на лекарите и полицаите е контрапродуктивно и напълно ненужно на фона на обострящата се пандемия. Точно в момента държавата няма нужда от тази вътрешно-обществена битка“, пише в позицията.

От партията посочват, че именно подоходният критерий „лишава към днешна дата децата на същите тези хора на първа линия от детски и ги дава на маргиналните групи, които са основният проблем и за здравната система, и за служителите на реда“.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране