12.08.2019 | 0:33
България загуби драматично от Бразилия и изпусна квота за Олимпиадата
Нашите позволиха обрат от 2:0 до 2:3 гейма

Волейболните ни национали на този етап се разминаха с квота за Олимпиадата в Токио догодина. В решителен мач с Бразилия от група „А“ на квалификациите „лъвовете“ загубиха по драматичен начин пред пълните трибуни в зала „Конгресна“ във Варна. България поведе с 2:0, но допусна обрат до 2:3 гейма (25:23, 25:19, 30:32, 16:25, 11:15).

Олимпийският шампион от Рио 2016 Бразилия е големият печеливш от квалификациите в морската ни столица. „Селесао“ си осигури квота за Токио 2020 за сметка на тима на Силвано Пранди. Нашите изиграха много силни два гейма, след което обаче предаде инициативата на бразилците. Класата на гостите пролича, а и България трябваше да понесе удар с контузията на Тодор Скримов, който отпадна от сметките на Професора в началото на втория гейм.

Нашите все пак ще имат допълнителен шанс да се класират на Олимпиадата в Токио – през европейската квалификация, която ще се състои януари 2020 г.

Най-резултатни за България срещу Бразилия бяха Цветан Соколов с 19 точки и Мартин Атанасов с 18. За гостите с 22 се отчете Леал Идалго.

Спорът започна равностойно. Равенството се запази до 4:4 след мощна атака на Мартин Атанасов. Единична блокада на Светослав Гоцев направи резултата 5:5. При първото техническо прекъсване България поведе с 8:7, след което Тодор Скримов заби ас за 9:7.

Малко след това страхотна атака на Мартин Атанасов доведе до 13:8 за „трикольорите“. Националите продължиха да играят вдъхновено, подкрепяни мощно от шестте хиляди зрители в залата.

Скримов атакува мощно от втора линия за 19:14. Бразилия намали до 16:19 и Силвано Пранди взе прекъсване. Страхотна блокада на Гоцев спря атака на Уолъс Де Соуса за 21:17. Ренан Дал Зото взе прекъсване за олимпийските шампиони, а след него Мартин Атанасов атакува мощно за 22:18. Впоследствие гостите намалиха до 21:23. Двоен бразилски блок спря българска атака и разликата беше само една точка – 23:22. Светослав Гоцев атакува технично и изведе България до геймбол при 24:22. Отново Гоцев беше безупречен и с мощна атака през центъра направи 25:23.

В началото на втория гейм Скримов получи контузия и не можа да продължи. Националът ни дори беше изнесен от своите съотборници, като на негово място влезе Розалин Пенчев. Цялата зала започна да скандира името на Скримов.

Светослав Гоцев блесна с два аса и нашите поведоха с 3:0. Малко по-късно бразилците намалиха до 3:4. Страхотна контраатака на Георги Сеганов доведе до 6:3 за „лъвовете“. Единична блокада на Гоцев направи резултата 8:6 при първото техническо прекъсване. Мартин Атанасов атакува чисто за 9:6.

При 10:6 за България Ренан Дал Зото взе прекъсване за Бразилия. Единична блокада на Розалин Пенчев направи преднината на националите 4 точки – 12:8. Виктор Йосифов атакува в центъра за 13:9. Мощен пайп на Мартин Атанасов и 14:10, след което нашите дръпнаха с 15:10. В края на гейма Гоцев изведе България напред с 19:15. Розалин Пенчев направи 20:15, след което дойде страхотен единичен блок на Цветан Соколов срещу атака на Кристиан Лукарели. Соколов след това завърши и успешна атака за 23:17. Националите ни стигнаха до геймбол след атака в аут на Лукарели. Георги Сеганов пусната топката изненадващо в полето на гостите за 25:19 и нашите спечелиха и втория гейм.

Третият гейм беше най-равностоен. Играта вървеше точка за точка. За наше съжаление, след жестока битка и пропуснат мачбол, победата в гейма отиде при Бразилия, които стигнаха до 32:30.

Този момент сякаш пречупи избраниците на Силвано Пранди, които изостанаха с 4 точки в началото на четвъртата част. Това още повече обезвери „лъвовете“, които очевидно пестяха сили за тайбрека, виждайки, че тази част е обречена. Тя бе загубена с катастрофалното 25:16 в полза на Бразилия. В тайбрека класата на гостите пролича още повече. Бразилците бяха безупречни, почти не грешаха и стигнаха до победата след 15:11 и следователно 3:2 гейма в тяхна полза.

 

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране