03.12.2019 | 11:42
Юристите в Министерство на културата с незаслужено тлъсти бонуси и премии въпреки провала на делото за Ларгото
Допълнителните пари са изплащани в края на всяко тримесечие

Юристите от дирекция „Правнонормативна дейност и обществени поръчки“ в културното министерство, които проявиха явно нехайство и пропуснаха последния срок за да обжалват съдебното решение, с което бе отхвърлена претенцията на ведомството за неустойка към изпълнителя на проекта „Античен културно-комуникационен комплекс „Сердика“, напълно незаслужено се радват на много сериозни парични бонуси, изплащани им най-редовно в края на всяко тримесечие, алармират от сдружение „Зограф“.

С определение на Върховния касационен съд (ВКС) от 4 ноември 2019 г. делото за Ларгото бе окончателно приключено и не подлежи на обжалване, а това означава, че Министерството на културата не само няма да получи 753 хил. лв. неустойка за забавения ремонт на античния комплекс в центъра на София, но трябва да плати и над 73 хил. лв. разноски по въпросното дело, напомнят от сдружението.

Българските данъкоплатци не бива обаче да бъдат наказвани финансово заради скандалната некомпетентност на висши държавни служители в Министерство на културата – при създалата се ситуация е редно и морално министър Боил Банов да поеме и своята отговорност за огромния гаф на културното ведомство и да възстанови в най-кратки срокове от своята заплата и от личните си спестявания въпросните над 73 хил. лв. съдебни разноски по проваленото делото за Ларгото, заявяват от сдружение „Зограф“. От гражданското сдружение подчертават, че в Устройствения правилник на Министерство на културата /ДВ бр. 98 от 8.12.2017 г./ правомощията на министъра са много ясно регламентирани в Чл. 3, който гласи: (1) „Министърът на културата, наричан по-нататък „министъра“, е централен едноличен орган на изпълнителната власт, който разработва, организира, координира и контролира осъществяването на държавната политика в областта на културата.

(2) Министърът ръководи и представлява министерството“.

Очакваме министър Боил Банов да информира българската общественост и какви точно парични бонуси като допълнителни възнаграждения „за постигнати резултати“ са вече изплатени на държавните служители в Правната дирекция на Министерство на културата от началото на 2019-та година, както и да обясни по каква причина те са едни от най-големите по размер във ведомството, посочват от сдружение „Зограф“.

От гражданската организация питат също дали юристите в културното министерство, пряко отговорни за провала на делото за столичното Ларго, ще получат и допълнително материално стимулиране /ДМС/ като 13-та заплата в навечерието на Коледните празници, щом като от началото на годината на всеки три месеца те са редовно поощрявани с впечатляващи парични бонуси. Практиката регулярно да се раздават щедри бонуси на калпак на чиновниците в Министерство на културата, в това число и на тези, които са некомпетентни и не се справят със задълженията си, е време да бъде преустановена, убедени са в сдружение „Зограф“.

На фона на изключително ниските и направо срамни заплати на персонала в българските читалища, както и на библиотечните специалисти, раздаването на тлъсти бонуси в Министерство на културата „за постигнати резултати“ дори и на чиновници, проявили пълна липса на професионални качества, е повече от цинично, то е и недопустимо, изтъкват от сдружение „Зограф“ и напомнят, че както възнагражденията, така и бонусите за държавните служители не падат от небето, а са за сметка на данъкоплатците.

Loading...
оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране