03.12.2019 | 11:42
Юристите в Министерство на културата с незаслужено тлъсти бонуси и премии въпреки провала на делото за Ларгото
Допълнителните пари са изплащани в края на всяко тримесечие

Юристите от дирекция „Правнонормативна дейност и обществени поръчки“ в културното министерство, които проявиха явно нехайство и пропуснаха последния срок за да обжалват съдебното решение, с което бе отхвърлена претенцията на ведомството за неустойка към изпълнителя на проекта „Античен културно-комуникационен комплекс „Сердика“, напълно незаслужено се радват на много сериозни парични бонуси, изплащани им най-редовно в края на всяко тримесечие, алармират от сдружение „Зограф“.

С определение на Върховния касационен съд (ВКС) от 4 ноември 2019 г. делото за Ларгото бе окончателно приключено и не подлежи на обжалване, а това означава, че Министерството на културата не само няма да получи 753 хил. лв. неустойка за забавения ремонт на античния комплекс в центъра на София, но трябва да плати и над 73 хил. лв. разноски по въпросното дело, напомнят от сдружението.

Българските данъкоплатци не бива обаче да бъдат наказвани финансово заради скандалната некомпетентност на висши държавни служители в Министерство на културата – при създалата се ситуация е редно и морално министър Боил Банов да поеме и своята отговорност за огромния гаф на културното ведомство и да възстанови в най-кратки срокове от своята заплата и от личните си спестявания въпросните над 73 хил. лв. съдебни разноски по проваленото делото за Ларгото, заявяват от сдружение „Зограф“. От гражданското сдружение подчертават, че в Устройствения правилник на Министерство на културата /ДВ бр. 98 от 8.12.2017 г./ правомощията на министъра са много ясно регламентирани в Чл. 3, който гласи: (1) „Министърът на културата, наричан по-нататък „министъра“, е централен едноличен орган на изпълнителната власт, който разработва, организира, координира и контролира осъществяването на държавната политика в областта на културата.

(2) Министърът ръководи и представлява министерството“.

Очакваме министър Боил Банов да информира българската общественост и какви точно парични бонуси като допълнителни възнаграждения „за постигнати резултати“ са вече изплатени на държавните служители в Правната дирекция на Министерство на културата от началото на 2019-та година, както и да обясни по каква причина те са едни от най-големите по размер във ведомството, посочват от сдружение „Зограф“.

От гражданската организация питат също дали юристите в културното министерство, пряко отговорни за провала на делото за столичното Ларго, ще получат и допълнително материално стимулиране /ДМС/ като 13-та заплата в навечерието на Коледните празници, щом като от началото на годината на всеки три месеца те са редовно поощрявани с впечатляващи парични бонуси. Практиката регулярно да се раздават щедри бонуси на калпак на чиновниците в Министерство на културата, в това число и на тези, които са некомпетентни и не се справят със задълженията си, е време да бъде преустановена, убедени са в сдружение „Зограф“.

На фона на изключително ниските и направо срамни заплати на персонала в българските читалища, както и на библиотечните специалисти, раздаването на тлъсти бонуси в Министерство на културата „за постигнати резултати“ дори и на чиновници, проявили пълна липса на професионални качества, е повече от цинично, то е и недопустимо, изтъкват от сдружение „Зограф“ и напомнят, че както възнагражденията, така и бонусите за държавните служители не падат от небето, а са за сметка на данъкоплатците.

1 коментар

  1. Анонимен каза:

    Мързеливоста,некомпетентноста и връзкарството са високо ценени,поощтраяни със високи заплати и бонуси-вместо да бъдат на место уволнени още при разкиването на загубите причинени на Държавата.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране