15.11.2020 | 12:58
Захариева: Няма как да кажем „да“ на Македония за ЕС
Скопие е готово на промени в учебниците по история, отвърна Зоран Заев

Няма как на този етап да кажем „да“ на Северна Македония, подчерта министърът на външните работи Екатерина Захариева пред bTV.
„Ако България си затвори очите за това, че Северна Македония продължава да следва идеологията, чието начало е поставено от Сталин и Тито, това би било от полза за Москва“ – така Захариева коментира желанието на София да блокиар процеса на присъединяване на Северна Македония към ЕС.

„Тяхната идеология продължава да се развива, както е замислена от Тито и Сталин. Затваряйки си очите, вършим работата на Москва“, каза Захариева даде примери – кметът на Скопие, член на управляващата партия, е организирал честване на годишнина на комунистическия диктатор на бивша Югославия Йосип Броз Тито, а хората, които се изказват за сближаване с България, се обявяват за национални предатели.

„Никой не им оспорва правото да се самоопределят и да наричат езика си както искат, но не сме съгласни правото на самоопределяне да бъде основано на омраза, кражба на история и отричане на България и българското“, добави тя.

На 17 ноември ще се проведе Съвет по общи въпроси на ЕС, на който трябва да се вземе решението за евентуалното начало на преговорите с Македония.  „Не сме врагове, искаме да помагаме, но не за сметка на България“, увери тя, но и подчерта, че „няма как на тази кръгла маса (на ЕС) да седнат две държави, които имат нерешени въпроси.

Македонският премиер веднага реагира на нейното изказване по време на днешното си посещение в Струмица. „Надявам се приятелска България да запази Договора за приятелство. Ако не са доволни от изпълнението на Договора, те могат 130 пъти да кажат „Не“ при 34 преговорни глави за присъединяване към ЕС“. Според Заев властите в Скопие имат готовност да извършат промените в учебниците за историческите личности, за които Смесената българо-македонска комисия е постигнала съгласие.

„Двата народа имат обща история и минало. От там са се появили българският и македонският народи. От южнославянската група езици произлизат македонският и българският. Как е възможно общото да бъде само българско или македонско. Тук трябва да търсим решения. Политиците взимат решения. Ако те са положителни, ще бъдат изписани със златни букви, ако са отрицателни – горчивина“, заяви Заев.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране