16.10.2020 | 20:25
Дъждът не спря петото Велико народно въстание срещу Борисов и Гешев
В триъгълника на властта пристигнаха четирима евродепутати от различни страни

„Великото народно въстание 5“ с искане на оставката на премиера Бойко Борисов, правителството му и главния прокурор Иван Гешев започна със солидна европодкрепа.

Четири евродепутати пристигат тази вечер в триъгълника на властта в София в подкрепа на протестиращите 100 дни българи. Това са Клеър Дейли от Ирландия, Рамона Стругариу от Румъния, Иван Синчич от Хърватия и Пол Танг от Холандия. Организаторите от „Отровното трио“ съобщиха, че това е последният голям протест в този му вид.

На площада има хора от Русе, Варна,  Ямбол, дошли да подкрепят протеста и да изразят недоволството си от властта. Дошли са граждани от Ловеч, Хасково, Перник, от Димитровград, Бургас, Червен бряг и други населени места. Към основния протест се присъедиха и студените с шествие от Ректора на Софийския университет. Те носят огромен трансперант с надпис “оставка”, който развяха под прозорците на Министерски съвет. Протестиращите успяха да накарат МВР да пропусне група протестиращи студенти, които преди това охраняващите полицаи опитаха да спрат от участие в митинга на пл. „Независимост“.

„Аз съм тук тази вечер, за да кажа, че Европа не е сляпа. Европа ще ви подкрепи, защото всички сме едно. В моята страна Хърватия корупцията също е на високо ниво. Правителството спира малкия бизнес, краде фирмите, докара хората до просешка тояга. Това не е само български проблем, корупцията трябва да спре навсякъде“ заяви евродепутатът Иван Синчич от Хърватия.

Той добави, че в родината му, подобно на България, няма върховенство на закона. „Знам че сте изморени от бедността, от цялата тази корупция. Но не трябва да спирате, сега е моментът да продължите вашата битка срещу корупцията“, подчерта той.

Вие вече 100 дни постигате свобода и показвате, че не се страхувате, вие ще вдъхновите и моя народ в Хърватия да се преборим с корупцията, каза още той.

Междувременно се разбра, че вече 1256 интелектуалци са се подписало под отвореното писмо с искане за оставките на правителството, главния прокурор, както и на генералния директор на БНТ Емил Кошлуков. Първоначално под него бяха подписите на 123-ма режисьори, актьори, музиканти, журналисти, учени, професори и преподаватели

Събирането на подписи вече е приключило, а в понеделник писмото ще бъде изпратено на Европейския парламент и някои от големите западни медии.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране