03.02.2020 | 15:35
Зимни спортни стоки по всяка мярка и за всеки вкус на пазар „Национален стадион“
Защото колкото повече спорт, толкова повече здраве и по-малко ходене до аптеката за лекарства!

Един шарен свят от зимни спортни стоки по всяка мярка и за всеки вкус завладява пазар „Национален стадион“ вече три десетилетия през уикенда.

Всяка събота и неделя, от близо и далеч, пристигат мъже и жени с автомобили и бусове, за да предложат на любителите на зимните спортове аксесоари и екипировка за предизвикателството на планината. Ски, ски-обувки, автомати, сноуборд дъски и оборудване, якета, ръкавици, зимни обувки, раници, та чак и котки за алпийско катерене очакват новите си притежатели, да ги закупят или за размяна с доплащане.

Трета година обаче, откакто тържището е под управлението на „Пазари Запад“ ЕАД, с изпълнителен директор Галина Бежански има ред и строги правила. Един незаконен пазар в миналото днес има европейски вид, чист, с приветливи алеи и специално изградена автономна самопочистваща се тоалетна.

Назад във времето остава хаосът и разправиите между търговците кой „по-апетитно“ местенце да заеме, за да предложи стоката си. В предишните времена те са пристигали по първи петли тук, а сега с добре уредената система от общинското дружество разпределят съществуващите паркоместа (които в делниците приемат автомобили) и всеки добре знае своето кътче, където да изложи стоката си. Таксуването се определя от заеманото паркомясто и те са доволни.

Щом дойде декември, майки и бащи с прохождащи в зимните спортове малчугани, дългогодишни любители и доайени се стягат за любимата планина и неповторимите мигове на приключения в нея. Това е изборът на сърцето им! Останалото, за комфорта им там, го предлага шареният пазар „Национален стадион“.

Красимир Тодоров, от Самоков, един от доайените на Пазар „Национален стадион“

Тук, на този пазар, съм от 22 години. Този пазар е за размени на детска екипировка и екипировка за възрастни. Много важното е като се взимат ските, да се видят дебелината на кантовете. 90% от ските при нас минават през машината, сервизират се и с минимално доплащане се сменяват всяка година – за по-малки, за по-големи. Пазарът е основан с цел всеки да може – дечица, възрастни, да се сдобият с оборудване, защото не всеки има възможност да иде в магазина и да си купи нова и скъпа ски екипировка. Растат постоянно децата, сменяват се ските, обувките.

По-голяма част от търговците са свързани със ски-спортовете, алпинизма, работили са по лифтовете и влековете. Преди 22 години, в самото начало, бяхме само 6 човека. След като дойдоха „Пазари Запад“ и с новата организация, спряха конфликтите – вече има регламентирани места, много по-добре е и за нас, и за клиентите ни.

Като бивши състезател по ски, алпийски дисциплини, а днес търговец, който има и собствен сервиз, знам че най-важното е да се спази настройката на автоматите. Всеки един автомат да се нагласи 10 кг под теглото на скиора. Евентуално, при падане, да може да се откопчае, защото иначе може да стане голяма беля.
И едно пожелание: Спортувайте! Защото колкото повече спорт, толкова повече здраве и по-малко ходене до аптеката за лекарства!

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране