20.06.2015 | 13:22
Иван Тотев в скандал за 60 млн. лв., прокуратурата го разследва
"Главболгарстрой – Пловдив“ построила хотела и къщата на скандалния пловдивски кмет

Депутатите Валентин Касабов и Борис Ячев внесоха на 17 юни сигнал до главния прокурор Сотир Цацаров с искане за разследване действията на кмета на Пловдив Иван Тотев заради данни за съмнителни обществени поръчки, източване на общински и държавни средства, както и конфликт на интереси.

Те са сезирали още Държавната финансова инспекция, министъра на финансите и парламентарната Комисия за борба с корупцията, конфликт на интереси и етика. Касабов и Ячев настояват да бъде проверена законността на сключените договори за строителство на новата спортна зала в града под тепетата „Колодрум”. От началото на нейното изграждане стойността на проекта е надвишен цели 12 пъти – от първоначалните 7 милиона се стига до над 60 млн. лв.

Част от тези огромни суми са отпускани през годините по искане на кмета от Общинския съвет в Пловдив, а друга част са осигурени като субсидия от правителството. Компанията, избрана да построи спортното съоръжение е „Главболгарстрой – Пловдив“ (ГМС – Пловдив), известна региона с това че  дежурно печели повечето обществени поръчки, обявени от местната власт. Тя е изградила и луксозния хотел на пловдивския градоначалник – „Империал спа енд ризорт“, издигащ се в непосредствена близост до Стария Пловдив, както и семейната къща на Иван Тотев на ул. „Богомил“ в самия център на града.

От сигнали на съветници от „Национален фронт за спасение на България“ в местния парламент и от журналистически разследвания става ясно, че малко след като „ГМС – Пловдив“ печели конкурса за строеж на „Колодрум“, тя дава заем от един милиона лева на „Квалификация-консул“ ЕООД, която пък е собственост на друга фирма – „Плутон -1“ ЕООД. Неин едноличен собственик е майката на пловдивския кмет Роза Тотева, което пък е пряко доказателство за конфликт на интереси.

„Иван Тотев се очертава като един от най-крупните олигарси в България“, заяви на 17 юни пред журналисти Валентин Касабов. Той и колегите му от ПФ добавиха, че Тотев към днешна дата е започнал и строеж на бизнес център към хотел „Империал“, притежава две големи къщи, вила в престижно вилно селище и редица имоти в Гърция. „Всички се питат откъде са тези пари, след като кметската му заплата е 1200 лева. Затова призовавам прокуратурата и държавните институции да се захванат с кмета на втория по големина град в България, а не само с незначителни градоначалници в страната, които не принадлежат към партията на Бойко Борисов“, категоричен бе Борис Ячев.

Сагата със злополучната спортна зала започва в началото на далечната 2008 г., когато на колоездачно дружество „Цар Симеон“ е дадено строително разрешение за издигане спортен комплекс „Колодрума“. Началната прогнозна стойност е близо 10 милиона лева, а срокът за реализация – за две години.

В края на 2010 г. е взет заем от шест милиона лв. от Българската банка за развитие, но само месец след това шефът на колоездачното дружество Слави Томов заявява пред медиите, че не може да завърши залата и моли за финансова помощ Община Пловдив. На 27 март 2012 г. Община Пловдив заплаща 7 700 00 лв и придобива започнатия строеж.

Точно след месец е обявена и обществена поръчка за три милиона лв. Печели я, без никакво конкуренция, софийската фирма „Металстрой -АМС“. Дружеството е наето да изгради покрив и да извърши допълнителни метални конструкции. През септември 2012 г. Иван Тотев възлага поредната поръчка. Този път за изцяло нов план-проект на „Спортен комплекс – Колодрум“. Начинанието коства на общината нови 650 000 лв., които влизат в касите на местната фирма „Архцентър-А АД“. Сред нейните акционери е и ГБС – Пловдив.

По същото време, по същия повод и по молба на Тотев и неговата администрация, е отпусната и нова правителствена субсидия – този път от 3 милиона и половина. Само след борени дни, като коледен подарък, без никаква икономическа обосновка, кабинетът отпуска още 8 мил. лв. Така към края на 2012 г. „Колодрум“ вече коства над 22 милиона на данъкоплатците. Новата 2013 г. идва с нов договор за строителство – вече с консорциум, воден от вездесъщата „Главболгарстрой – Пловдив“, като е предвидено компанията да получи цели 24 милиона лева.

Междувременно продължава и „златният дъжд“ върху Тотев от страна на правителството. Седмица преди подаде оставка след обществените протести през февруари 2013 г,. Бойко Борисов нарежда да бъдат преведени на Община Пловдив целево за спортното съоръжение още 13 мил. лв. Така към март същата година, прословутата зала вече е глърнала над 31 милиона лв., като не са извършени и половината от нужните строителни дейности.

Кабинетът на Пламен Орешарски не е толкова благосклонен към схемите на Иван Тотев и спира държавното финансиране на залата. Това обаче не пречи на кмета да обяви още цели три пръчки на обща стойност от милион и половина, като една от тях е спечелена от местния клон на „Топлофикация“. Така бъдещата спортна арена се сдобива и с парно отопление, а същевременно с това се изгражда и модерна климатична инсталация от „ГБС – Пловдив“ на абсурдната цена от два милиона.

През първата половина на 2014 г. строежът на „Колодрум“ върви вяло, липсват и нови поръчки от страна на местната власт. Паузата във финансовата вакханалия продължава само до септември, когато служебния кабинет на Георги Близнашки откликва на новите молби на пловдивския кмет за пари. Месец пред парламентарните избори 2014 г. в бездънната яма, наречена „Спорна зала „Колодрум“, потъват още два транша в размер 5 милиона лв. Малко преди Коледа пък новият кабинет на Бойко Борисов си „спомня“ за своя пловдивски любимец и му отпуска още 13 мил лв. Така за цялата 2014 г. спортното съоръжение глътва цели 19 мил лв., като общата цена на проекта вече наближава 51 милиона.

Това обаче се вижда малко на Тотев и „Главбулгарстрой -Пловдив“. През март тази година, той заявява на сесия на ОбС, че проектът ще надхвърли 60 мил. лв. и трябва да се гласуват допълнитени суми от общинския бюджет. Речено сторено – обявена е нова поръчка. Този път тя е за паркинг стартовата цена е абсурдната сума от цели два милиона лв. И понеже това явно се е видяло недостатъчно на пловдивския градоначалник. той отпуска още 4 милиона за „непредвидени разходи и довършителни работи за проект „Спортен комплекс“.

Какви са тези разходи не става ясно, защото всичко е гласувано набързо и на тъмно от мнозинството на ГЕРБ в пловдивският ОбС. Последната сума, предназначена за залата е от края на април, когато са гласувани още два милиона под предлог, че са нужни за „обезопасяване на сградата“. Да дръпнем чертата дотук – за строежа на спортната зала, досега са изхарчени малко над 61 млн. лв., а проектът все още не е завършен и липсва гаранция, че няма да се наложи да бъдат отпускани нови средства от общинската и държавната хазна.

Известно е, че Иван Тотев, заедно с бургаския кмет Димитър Николов са двамата основно фаворити на лидера на ГЕРБ и получават огромни субсидии от републиканския бюджет, често без никаква икономическа обосновка. Публична тайна е, че по този начин се осигуряват средства за предизборната кампания на герберските кандидат-кметове, както и за евентуална търговия с гласове. Патриотичният фронт внася сигналите сега, защото до местния вот има достатъчно време, така че да не бъдем обвинени, че го правим предизборно. Най-важното обаче е да се опазят интересите на жителите на Пловдив и на всички данъкоплатци в общината, защото Иван Тотев вече е доказал със своите постъпки, че няма да се спре пред нищо, за да си гарантира нов кметски мандат.“

Думите на Борис Ячев се потвърждават и от факта, че Иван Тотев през пролетта на 2013 г. бе уличен от във видео запис как обучава симпатизанти на ГЕРБ да манипулират парламентарния вот през май същата година. Той даваше и насоки на членове на СИК да осъществяват така наречения „контролиран“ вот в полза на партията на Бойко Борисов. Две години по-рано, през 2011 г., пък Тотев си осигури победата на местните избори само час, преди края на гласуването с помощта на стотици гласове от циганската махала в Пловдив. Въпреки съмненията, че са били купени, реакция от съда и прокуратурата не последваха.

1 коментар

  1. Наблюдател каза:

    Прокуратурата не го разследва, пише му официална индулгенция, за да си ги ползва придобивките със здраве! За да го разследват този, пък и шефовете му нагоре, трябва да си внесем прокурори, ако ги искаме осъдени, трябва да си внесем и съдии, а за да не хванат пътя преди да са ги окаушили, ще е необходимо да си внесем и полицаи…

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране