22.09.2015 | 9:27
107 години независима България
Чести празник!

Преди 107 години на този ден България става независима държава след като от Освобождението до независимостта страната ни е била трибутарно княжество, подчинено на султана.

Независимостта на България е провъзгласена с Манифест на 22 септември (5 октомври нов стил) 1908 г. в църквата “Св. Четиридесет мъченици” в старопрестолния град Велико Търново.

На паметната плоча на Царевец пише: “Тук, в историческата крепост Царевец, на 22 септември 1908 г. Княз Фердинанд I обявява Независимостта на България”.

Всъщност Независимостта на България е обявена в старинната църква “Св. Св. Четиридесет мъченици”, която приютява едни от най-значителните старобългарски епиграфски паметници – Омуртаговата, Асеновата и граничната колона от крепостта Родосто от времето на хан Крум.

В църквата са погребани царете Калоян, Иван Асен II, Михаил Шишман, цариците Анна Мария и Ирина, Свети Сава Сръбски и много други членове на царското семейство. В същия храм Фердинанд приема титлата цар на българите.

Пак във Велико Търново се намира музеят “Възраждане и Учредително събрание. Експозициите са разположена в сградата на стария турски конак, която се намира в северната част на площад “Съединение”. Архитектурният паметник е изграден през 1872 г. от майстор Колю Фичето.

Във всички градове на страната ще има празнични тържества. Отделете един час да усетите духа на България, където и да сте. Пътуването на обратно към всекидневието ни може да изчака.

1 коментар

  1. Андрешко каза:

    Да се говори към днешна дата за Независимост на България ,
    това си е висша форма на ЦИНИЗЪМ !

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране