02.05.2016 | 17:07
20 млн. лева печалба за търговците на книжки
От ДАИ искали 2000 лв. на човек само за изпита на листовки

Между 15 и 20 млн. лева се печелят от търговията с шофьорски книжки. Това съобщи пред бТВ председателят на Асоциацията за квалификация на автомобилистите Красимир Георгиев. Според него корупцията в сектора е станала по-голяма, откакто на теоретичния изпит по кормуване присъстват само служители на ДАИ. Причината е, че така по-лесно се организира самото преписване, отколкото ако в изпитващата комисия има и представители на частните фирми, които провеждат курсовете по шофиране.

Георгиев е убеден, че няма как кабинетите, уличени в продажба на изпити, да нямат подкрепа от най-високо ниво. Очаква се ситуацията да се влоши, тъй като се увеличава процентът на неграмотни българи, допълни той. По думите му колкото по-неграмотен е един човек, толкова по-лесно е да бъде манипулиран.

„Стига се до случаи, в които са искали 2000 лв. на човек само за изпита на листовки”, каза още той.
„Искам тотални преструктуриране на бранша“, заяви председателят на асоциацията за квалификация на автомобилистите. Още след празниците ще поискаме спешна среща с министър Московски, за да обсъдим какво и как може да се промени, допълни той.

Самият Московски поиска в средата на април изпитите за кандидат-шофьори да се провеждат в изолирано помещение и по електронен път. Той предложи промените, след арестите в Изпълнителната агенция „Автомобилна администрация“. Директорът на агенцията Цветанов беше закопчан в края на март с още осем негови подчинени. Според прокуратурата те са събирали „такса спокойствие“ от различни автомобилни превозвачи и са издавали книжки срещу подкупи. Документи са били връчвани под масата включително и за превоз на опасни товари.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране