11.10.2015 | 8:32
4 млрд. лв. eвросредства платени авансово от бюджета
Не е ясно колко ще възстанови Брюксел

4,1 млрд. лева от приключващия в края на годината стар програмен период по усвояване на еврофондовете са платени авансово с пари от бюджета. Не е ясно обаче колко от тях ще бъдат възстановени от Европейската комисия. Това става ясно от справката на изпълнението на европейските програми към 30 септември 2015 г., предаде БГНЕС.

Данните сочат, че усвояването на еврофондовете към края на миналия месец е едва 81,68%, което се разминава с посоченото преди дни от премиера Бойко Борисов, че страната ни вече е успяла да усвои над 92-93 на сто от европейската солидарност. От програмен период 2007-2013 г. държавата е платила на бенефициентите 9 630 046 883 евро, което представлява 86,16% от бюджета. Европейската комисия обаче е възстановила едва 7 552 597 915 евро или 81,68%.

Най-сериозно е разминаването по Оперативна програма “Околна среда”, по която се финансира строителството на подмяната на канализацията на десетки общини, изграждането на пречиствателни станции и депа за отпадъци. Бенефициенти по ОПОС са общините, което в предизборната 2015 г. е накарало правителството да налее ударно пари от бюджета, за да може проектите да бъдат завършени преди изтичането на програмния период, което ще се случи два месеца след изборите за местна власт на 25 октомври. Така се оказва, че към 30 септември т.г. по ОПОС към общините са приведени 1 663 230 956 евро или 96,86%. Към същата дата обаче Европейската комисия е признала едва 70,03% от направените разходи и е възстановила на България средства в размер на 977 млн. евро., т.е. разликата само по европрограмата за екология, която е за сметка на бюджета, възлиза на около 700 млн. евро.

В последните седмици управляващите започнаха да дават сигнали, че първият за страната ни програмен период, в който България получаваше дял от европейската солидарност, няма да завърши с толкова добри резултати, колкото премиерът и министрите му твърдяха по-рано през годината. Така например, през септември месец 2015 г. е отбелязан напредък от 2%, което дава основание да се прогнозира, че в края на годината страната ще е успяла да финализира програмния период с малко над 85% усвояемост по европейските фондове.

Подобни са данните и на Генерална дирекция “Регионална политика” на ЕК, според които, България е на 24 място по усвояване на европейските фондове от 28-те държави-членки на ЕС. В началото на седмицата регионалният министър Лиляна Павлова прогнозира, че само от инфраструктурни проекти страната ни няма да успее да усвои 400 млн.евро. Още 178 млн.евро се очаква да са загубите и по земеделските европрограми.

Реалистичните прогнози са, че към края на програмния период България няма да е успяла да се възползва от около един милиард евро от фондовете на ЕС, без в тази сума да са включени и средствата, които страната ни е върнала обратно под формата на санкции заради нарушения при обществените поръчки и процедурите. На този фон очакванията са, че от 2016 г. България ще започне да усвоява вече и далеч по-осезаемо средства от стартиралия преди две години програмен период – 2014-2020 година.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране