06.12.2015 | 19:04
40 политици, съдии и бизнесмени проверявани за незаконно богатство
Имуществото на Христо Бисеров може да бъде отнето, въпреки че е оправдан от съда

Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество проверява в момента 40 политици, съдии и бизнесмени, за които има съмнение, че генерират доходи от корупция. Това стана ясно от интервю на председателя на Комисията Пламен Георгиев пред бТВ. „Има и те са доста. Направих си справка за такива лица, които са на по-значими длъжности в държавата и въобще обществено известни лица, които проверяваме. Те са над четиридесет”, каза Георгиев.

Практиката му досега показвала, че при повечето подобни проверки преписките се прекратяват, защото по закон може да се поиска запор, ако имането, за което няма сътоветствие между приходи и разходи, надвишава четвърт милион лева. „Във Варна имахме такъв случай, участвал е в местната власт човекът. Прекратена е преписката му и затова не искам да казвам името му. Доказахме несъответствие за 246 000 лева, т.е. само 4000 лева разлика, но трябваше да го прекратим”, обясни шефът на Комисията.

На въпрос какво стои в основата на незаконното придобиване на имущество Георгиев бе категоричен: „Думата е „корупция”, очевидно е. Но затова е прокуратурата, затова сме ние, за да се борим с това явление”.

Георгиев коментира и новината от миналата седмица за запора на имущество на банкера Цветан Василев. Припомняме, че на 1 декември Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество запорира имане на стойност 603 734 732 лв. на Василев, съпругата му и дъщеря му, което включва: дружествени дялове в капитала на 11 търговски дружества; акции в капитала на 7 търговски дружества; парични средства по 20 банкови сметки; 4 пътни превозни средства; 288 картини; 16 недвижими имота в София, включително и няколко цели сгради, 5 недвижими имота в Банско, 2 в Созопол и по един във Варна и Царево. Наложен е и запор на недвижим имот в Швейцария на стойност 47 559 915 лв., и на средствата по 4 сметки в швейцарски банки.

Георгиев съобщи, че очаква искът на Комисията към имущество на Василев да достигне близо 1 млрд. лева. „Запорирахме имущество за 603 млн., но има и още едни 300 милиона, които така или иначе не сме успели да намерим, но сме видели, че са минали. Това са също пари, които са с незаконен произход. Т.е. искът срещу Василев, ако се запази в този му вид, ще бъде за близо 1 млрд. лева”, каза той.

И уточни, че свързаността на Василев със съпругата и дъщеря му се доказвала лесно, проблемът бил в подставените лица при „големите компании – структуроопределящи в България и дори в чужбина”. Най-трудно било с офшорните компании.

Това всъщност била схемата за източването на КТБ. „Една фирма получава едни пари. Те се получават от втора, трета, четвърта фирма. Това е една цяла верига. Всички фирми – по един или друг начин, се контролират от Цветан Василев. И се стига до първата фирма по веригата, която тегли необезпечен кредит от КТБ. Кредит, който никога няма да бъде върнат. И така стигаме до последната фирма, която дава парите на или на физическото лице, или на друга компания на г-н Василев, с които се закупуват скъпи имоти или се вкарват в банкови сметки и т.н. Това е една от схемите. Друга схема е използването за т.нар. консултантски договори или договори за посредничество”, разказа Георгиев.

На въпрос защо Швейцария е отговорила на иска на Комисията за Василев, а това не може да се случи за Бисеров Георгиев обясни, че бившият зам.-председател на парламента действително също има имущество в чужбина. Случаят обаче още се разглеждал и затова не искал да коментра в кои държави. Но вече били предприети действия за всички случаи, за които има информация. Нямало значение, че Бисеров е оправдан от съда.

„От 3 години насам в България действа т.нар. гражданска конфискация. Т.е. за нас няма абсолютно никакво значение какво се случва по наказателното дело. Това е производство срещу парите. Ако едно лице не може да докаже откъде му идват парите, тези пари държавата ги отнема. Ако може да докаже откъде са, дори да е виновно по наказателното дело, държавата не ги пипа”, обясни Георгиев.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране