24.09.2015 | 19:24
717 души загинаха в Мека (шокиращи снимки)
Няма загинали българи в трагедията, станала навръх Курбан Байряма

Поне 717-ма души са убити при блъсканица навръх празника Курбан Байрям в свещения мюсюлмански град Мека.  Това съобщи в. “Дейли телеграф”, като цитира военното министерство на Саудитска Арабия.  Най-малко 863-ма са ранени. Много е вероятно броят на загиналите и пострадалите да се увеличи още.

(Предупреждаваме, че публикуваните по-долу снимки и видео могат да разстроят някои от читателите)

Сред загиналите няма български граждани, съобщиха от Главно мюфтийскво в София.Мека-жертви1

228 души от страната ни са на поклонение с организацията на Главно мюфтийство и всички те са в добро здраве. Българските хаджии успешно са осъществили 20-километровия преход от местноста Арафат през Мюзделифе и Мина до Мека. Половината от това разтояние се изминава пеша поради милионите хаджии, които ползват един и същи маршрут.

Мека-жертви2

Трагедията стана в долината Мина, близо до Мека. В нея са опънати близо 160 000 палатки, в които се настаняват част от 2 милиона богомолци, дошли от целия свят.  Стълпотворението започнало, докато поклонниците се отправяли за ритуала “пребиване с камъни на Сатаната”„ Всъщност става дума за хвърляне на камъни по три колони. Обичаят символизира отказа от злото.

Загиналите попаднали в капан и били премазани от тълпата.

Мека-жертви3

Според ТАСС причина за днешната трагедия станала техническа повреда на влак от Мека за долината Мина. Заради технически проблем със системата за блокиране на вратите на един от специалните влакове, който превозвал поклонници, на перона се струпали много хора, които блъскайки се, се опитвали да влязат във вагоните.

4000 спасители и 200 линейки дошли на помощ. Те разделили хората на колкото се може повече групи, за да няма събиране на много голям брой на едно място.

Мека-жертви4

Само преди три седмици – на 11 септември, в Мека се случи друга трагедия. Тогава кран, който се оказа собственост на семейството на убития терорист Осама бен Ладен, уби 107 души, след като падна върху Голямата джамия в Мека.

Мека-жертви5

Досега в Мека са ставали най-малко шест трагедии по време на хадж. Всеки път са загивали стотици поклонници.  Най-голямата трагедия се случи през 1990 г. Тя взе над 1400 жертви.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране