09.10.2019 | 20:44
„Алфа Рисърч“: ГЕРБ остава без мнозинство в Столичната община
Йорданка Фандъкова - настоящ кмет и кандидат на ГЕРБ, води с 36.3%

Въпреки че засега убедително води в изборната надпревара, ГЕРБ отново няма да успее да спечели мнозинство в бъдещия Столичен общински съвет (СОС). Това сочи електорално проучване на „Алфа Рисърч“.

За общинската листа на ГЕРБ ще гласуват 32.1% от избирателите, които са твърдо решили да отидат до урните. БСП остава далеч назад с 21.4% на сто. Следва дясното обединение „Демократична България“ с 15.5%. До четвъртото място се добира ВМРО с 6.1%. По малко от 2% събират „Глас Народен“ на Светослав Витков, коалицията между ДБГ, НДСВ и ЗНС, АБВ на бившия президент Георги Първанов, „Движение 21“ на ексдепутата Татяна Дончева и НФСБ на Валери Симеонов.

„В бъдещия СОС могат да се очакват между 7 и 9 листи, без ясно мнозинство, което отсега вещае трудни времена за столичния кмет и изпитания за политическите стратегии и управленски ангажименти на подкрепящите го политическите сили“, коментират социолозите.

Далеч по-оспорвано се очаква да бъде състезанието между претендентите за кмет на столицата. Йорданка Фандъкова – настоящ кмет и кандидат на ГЕРБ, води с 36.3%. Непосредствено я следва издигнатия от инициативен комитет бивш омбудсман Мая Манолова, която засега събира 34.6 на сто. „Плюсът за Йорданка Фандъкова е, че успява да удържи избирателите на ГЕРБ в тази сложна конфигурация. Плюсът за Мая Манолова е, че успява да разшири традиционния БСП вот с близо 10 на сто. В тази ситуация при балотаж ключов ще е ценностният избор на симпатизантите на „Демократична България“, които ще определят в голяма степен пътя към София“, коментират социолозите.

Номинираният от „Демократична България“ Борислав Игнатов има подкрепата на 10.7% от решилите да гласуват. Евродепутатът от ВМРО Ангел Джамбазки засега получава 6.9%. Независимият Борис Бонев, който представлява гражданската група „Спаси София“, се нарежда на пето място с 4.8 на сто.

Близо половината избиратели в София (45.3%) със сигурност ще отидат до урните. Този дял вероятно ще се повиши, тъй като силните кандидатури и реалното състезание между тях мобилизират гласоподавателите, смятат социолозите.

Проучването е проведено в периода 3-7 октомври 2019 г. и се реализира със собствени средства на „Алфа Рисърч“. Анкетирани са 801 пълнолетни граждани от София с право на глас в местните избори. Използвана е стратифицирана двустепенна извадка с квота по основните социално-демографски признаци. Информацията е събрана чрез пряко стандартизирано интервю по домовете на анкетираните лица.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране