14.07.2015 | 15:37
“Алианц” плаща 100 бона глоба за кражба на клиенти
Пенсионният фонд подправял подписи

Върховният административен съд (ВАС) потвърди наложената от Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) глоба от 104 240 лв. на пенсионно-осигурителното дружество “Алианц България” за това, че е извършило нарушения при прехвърлянето на партиди на осигурени лица от свой конкурент.

Извършена проверка на КЗК установи, че посредници на “ПОД Алианц България” АД са извършили в нарушение на закона нотариални действия по прехвърляне на осигурителни партиди от фондовете на “Ай Ен Джи” (преименувано вече на “ЕнЕн” – б. ред.) в тези на “Алианц”.

На практика “ПОД Алианц България” АД е организирало прехвърляне на средства между фондовете чрез извършване на неприсъствени заверки на заявления на осигурени лица за промяна на участието и прехвърляне на средства, а това противоречи на законовите изисквания и на добросъвестната търговска практика. Така компанията по нелоялен начин е привлякла вече натрупани средства в конкурентното дружество “Ай Ен Джи ПОД” АД.

ВАС изцяло споделя констатациите и изводите на КЗК, че това поведение представлява недобросъвестна търговска практика. Според съда, в случая от значение за ангажиране на отговорността на “ПОД Алианц България” АД е доказаното съдействие на осигурителните посредници, които са действали от името и за сметка на дружеството. Те са посещавали потенциалните клиенти в домовете им, разяснявали са им предимствата на прехвърлянето на партидите им към “ПОД Алианц България” АД. Дори са им помагали в попълването на заявленията, а в някои случаи и на осигурителните договори, като лицата само са подписвали формулярите. Така осигурителните посредници ги вземали и предавали за незаконна нотариална заверка.

Решението на върховния съд е окончателно, а всяко физическо или юридическо лице, на което са причинени вреди в резултат на установеното нарушение, има право на обезщетение, за което може да предяви иск във всеки граждански съд  по силата на влязлото в сила решение на ВАС. От КЗК посочват, че през 2014 г. съдът е потвърдил окончателно 78 % от решенията на комисията по прилагане на Закона за защита на конкуренцията, 14 % са върнати за преразглеждане от КЗК, а само 8 % от решенията са отменени.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране