07.06.2024 | 18:59
Ангелкова публично се отрече от любовника си Живко Коцев
Ексминистърката на туризма може да бъде съдена за „затаяване на истината“ по делото за контрабанда

Ексминистърката на туризма Николина Ангелкова се отрече публично от доскорошния си любовник и предполагаем партньор в сенчести бизнеси схеми Живко Коцев. Той е с повдигнати обвинения за покровителстване на контрабандните канали на Никола Николов – Паскал и приближените му баща и син Марин и Стефан Димитрови – Ярите.

Три месеца след зрелищната акция на прокуратурата по разбиването на контрабандната империя на Паскал, лъсналата на пикантни снимки с бившия главен секретар на МВР Живко Коцев Ангелкова, рязко смени позицията си по казуса и дори обруга подсъдимия мастит полицай, определяйки връзката си с него като „житейско решение с непредсказуеми последствия“.

В интервю пред столичен вестник Ангелкова си посипа главата с пепел за своята близост с Живко Коцев и обяви, че вече е прекратила всякакви контакти с него. „Не съм очаквала най-висшият полицай в държавата да има контакти с лица, подозирани в контрабанда. Все пак те трябва да ги хващат: Не съм активно в политиката и не заемам публични постове от 2022 г. и все пак името ми беше по-често свързвано в медиите с този казус, отколкото на Асен Василев, Бойко Рашков, министри и депутати към онзи момент. Аз понасям негативните последици от това заради едно обикновено познанство, без да участвам в политическия живот“, оправда се Николина Ангелкова, без обаче и дума да обели за скандалните си общи снимки с Живко Коцев.

Фотографиите на Ангелкова с доскорошния главен секретар на МВР изтекоха в медиите дни след като шефката на Агенция „Митници“ Петя Банкова беше арестувана в кабинета си, а жилището на Коцев бе обискирано и впоследствие и той се озова сред обвиняемите по митническото ОПГ. На една от снимките Коцеви Ангелкова позират пред ВИП залата на летище „Сефия“ заедно с контрабандиста Стефан Димитров, а на другата снимка ченгето с присадената коса и епилирани задни части се вози на задната седалка на „Мерцедес Майбах“ до политичката и демонстрира скъпия си часовник. Тогава бившата министърка на туризма коментира, че се познава с Коцев от по-малко от година и че се е виждала с него „както на публични събития, така и по поводи“, но не се интересувала от работата му.

От телевизионно интервю на градския прокурор на София Илиана Кирилова стана известно, че Ангелкова е била разпитана като свидетел, но не се е разпознала на снимките с бившия главен секретар на МВР Живко Коцев и е обявила, че няма спомен да се е снимала с него.

„Нейната роля по това разследване предстои да се изясни. Ако лицево-идентификационната експертиза потвърди, че е тя, се притеснявам за нея евентуално дали пък няма проблеми с паметта“, коментира ехидно преди 2 месеца Илиана Кирилова.

Според запознат от държавното обвинение Николина Ангелкова е била закована в лъжесвидетелстване и ще се сдобие с обвинение за „затаяване на истината“, като е възможно на нея да й бъдат повдигнати обвинения и по други казуси за контрабанда и необяснимо натрупано богатство. Именно под заплахата да се превърне в клиент на прокуратурата Ангелкова публично се отрича от доскорошния си интимен партньор Живко Коцев.

Запознати разкриват, че през декември м.г. Ангелкова и Живко Коцев са прекарали цяла седмица в най-скъпия курортен комплекс на Малдивите „One&Only“ в компанията на арестувания контрабандист Стефан Димитров – Малката Яра и неговата половинка. Според данни на разследването, веселата компания е отдъхвала седем дни в две наети вили на брега на Тихия океан с 20-метровия самостоятелни басейни в 5-звездния комплекс на Малдивите, като ваканцията е струвала около 50 бона. Маститият полицай е летял за Малдивите заедно със Стефан Димитров – Малката Яра и с неговата приятелка през Истанбул, където към тях се присъединила и Ангелкова.

Компанията е отлетяла с билети за бизнес класа на „Туркиш Еъруейз“, всеки от които е струвал по 6 000 евро. На връщане от Малдивите Живко Коцев и Ангелкова са летели през Дубай с полет на авиокомпания „Емирейтс“. На летището в Дубай Живко Коцев е получил като подарък часовника „Хубло Биг Бен“, който му бил купен от Стефан Димитров по заръка на неговия баща Марин Димитров – Ярата. За да не плати дължащо мито от няколко хиляди лева за баровския часовник на летището в София, Живко Коцев поставил часовника на ръката си в Дубай и скрил кутията и гаранционната бележка на тиктакащото бижу в багажа си.

Според запознат от държавното обвинение Николина Ангелкова и Живко Коцев са разследвани за покровителстване на мащабна схема за внос и износ на преработван в България руски петрол и заобикаляне на ембаргото на Европейския съюз за внос-износ на руски горива. Твърди се, че от „Лукойл Нефтохим“ са внасяли контрабандно руски петрол тип „Уралс“, който с фалшиви документи е представян като гориво, идващо от Латинска Америка и Африка. Впоследствие горивото е преработвано в бургаската рафинерия и тайно е изнасяно от България чрез танкери, а и с цистерни през ГКПП „Дунав мост“.

Смята се, че контактите и плащането на ежемесечни подкупи от „Лукойл“ към МВР и Агенция „Митници“ и минавало през ексминистърката на туризма Николина Ангелкова.

Бившата министърка е обект на разследване от новосъздадената Комисия за противодействие на корупцията (КПК), която има разследващи функции. Ангелкова е проверявана заради обстоятелствата, при които е придобила апетитен парцел в Созопол на метри от морето. Имотът е описан в декларацията на Ангелкова пред КПКОНПИ през 2022 г. като според документите парцелът е придобит от нея срещу сумата от 557 412 лв., предоставени й като банков кредит.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране