04.04.2015 | 14:12
Ани и Виктор гневни, наказват ги заради „циганска сеч“
Обвиниха ги в дискриминация

Комисията за защита от дискриминацията санкционира тв водещите Ани Цолова и Виктор Николаев заради коментар за потопа във варненския квартал „Аспарухово“ през миналата година.

Изразът „циганска сеч“ се оказа фаталната езикова грешка, която е засегнала чувствителен ром. Шефът на местната малцинствена общност подава жалба до КЗД и постига своето. Според решението на комисията в предаването „Тази сутрин“ дискриминация има и се препоръчва на журналистите „да въведат методи за самоконтрол, за да не се допускат подобни дискриминационни нарушения“.

Цолова попита дали е уместно три месеца след случилото се да се търси проява на дискриминация. Журналистката прочете извадки от вестници, в които думите „циганин“ и „цигански“ са употребени в заглавия и текст. „Ще ги осъдите ли по смисъла на вашите правомощия колегите, които са нарекли ромите така?“, попита тя. „Каква е разликата в това, което направи Ани сега и във въпросния ден?“, попита  Виктор Николаев.

„В онзи материал, коментирайки трагедията в „Аспарухово“, Ани направи внушение, че това е дело на циганската общност“, заяви представителката на КЗД. Николаев пък се ядоса на решението на КЗД и обясни, че органзацията проявява цинизъм, защото става дума за първото предаване в деня, в който тръгна инициативата „Заедно в бедствието“. Това, което правите вие, е институционална перверзия“, заяви разпалено Виктор Николаев.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране