01.12.2019 | 23:05
Арабин внесе в България 100 тона пилешко със салмонела от Полша
Пет партиди по 20 тона са пласирани в страната от август досега
Аладин Харфан

Вносът на заразено със салмонела полско пилешко месо е продълж​ил, а 17 тона от него е пласирано за месец в търговската мрежа. Скандалното е, че порочната практика ​и алъш-веришът с опасното месо не са били преустановени, поне до вчера. За това алармира възмутен търговец, на който преди дни било изтеглено охладено пилешко месо не от кой да е, а от самия вносител “Аладин Фуудс”, пише “Марица”.

Търговецът, който зареждал от складовата база на фирмата в Съединение обясни, че на фирмата било наредено месото да се изземе доброволно от търговската мрежа. Проблемът е, че част от него вече е реализирано към дюнерджийниците в страната и не се знае дали не е попаднало също в ресторанти, здравни и детски заведения. Друга по-малка фирма, която внася от същия полски доставчик, е пловдивската “Моя груп” ЕООД, с база за заготовки и разфасофки на пилешко месо в Бенковски, както и “Сеффора” ООД в Луковит.

Проучване на “Марица” установи, че от началото на август до края на ноември у нас са внесени от Полша пет партиди с пилешко месо, всяка по 20 тона. Нотификаци​и за това, че месото е със салмонела, са издавани пет пъти от  Системата за бързо оповестяване на храни и фуражи /RASFF/. Сигналът е подаден от Латвия, а засегнати са страните вносителки България, Унгария, Латвия, Литва и Холандия. Но на практика, от издаване на всяка нотификация до задействането на БАБХ, всеки път минават 15-20 дни, а през това време месото се пласира. Така упражнението – да се внесе от заразеното месо, да ​вървят прода​жби ​до момента на изтегляне, се повтаря пет пъти.

Ние нямаме вина за това, а полската фирма, която е най-големият производител на пилешко месо в Европа. Това обясни собственикът на “Аладин Фуудс” Аладин Харфан.  Той уточни, че вече е смен​ил доставчика. Твърди, че месото, което продава​л не ​било със салмонела, но заради европейската нотификация от Агенцията по храните изтегля​ли всички количества. Тепърва щяло да се решава дали стоката да се върне в Полша,  да се насочи за производство на кучешка храна или към екарисаж.

Директорът на Областната дирекция по безопасност на храните – Пловдив, д-р Камен Янков, потвърди, че проблемът с вноса на полското пилешко месо с доказана салмонелоза е от август и че в момента действително върви изтегляне на непродадени количества. Последният доклад след извършена проверка по случая изпратих в петък до централно управление на БАБХ.  ​Не мога да кажа сега дали ще има санкция и в какъв размер на вносителя, допълни д-р Янков.

Незнайно защо информация за тези нотификации от RASFF за полското пилешко със салмонела и действията на БАБХ, липсва в сайта на контролния орган. Последната публикувана информация – на 6.и ноември за нотификация, е за наличие на парчета пластмаса в био бебешки пюрета с пилешко месо, предлагани във веригата DM.

1 коментар

  1. Анонимен каза:

    Защо пише Арабин само има и Българска фирма, не арабина е този заразил месото и го е докарал в България знаейки. Той е купувача на който е приложена стара Българска практика да се продаде некачествена стока за висококачествена. Излиза че този Ареабин е искал да отрови населението на България.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране