15.05.2019 | 16:15
Атанас Скатов и още един българин изкачиха третия по височина връх на планетата
Иван Томов aтакува Лхотце

Атанас Скатов е изкачил Канчендзьонга (8586 метра) – третият по височина връх на планетата, обявиха от екипа му във „Фейсбук“. Стефан Стефанов също е изкачил върха, съобщи италианският журналист Алесандро Филипини.

Друг българин – Иван Томов, двама чужденци и един шерп са тръгнали от Лагер 3 към Лагер 4 на Лхотце (8516 м). Идната нощ те ще атакуват върха, съобщават от екипа му.

„На върха съм“. Това съобщение е изпратил Скатов от СПОТ-устройството си в 04.43 ч. българско време на 15 май.

Той е постигнал целта след 15-часов преход, се посочва в информацията. „Кангчендзьонга е свещен за жителите на Сиким и съществува неофициално правило изкачващите го алпинисти да не стъпват на самия върхов купол“, добавят от екипа.

Те посочиха, че и фирмата организатор Peak Promotion е потвърдила, че според телефонно обаждане от базовия лагер всичките 23-ма алпинисти в експедицията (21 чужденци и двама местни от Непал, между които и две жени) плюс шерпите са стигнали върха. По информация на фирмата групата слиза към долните лагери, като целта е да слязат колкото може по-ниско в зоната под 7000 м.

След кратка почивка и възстановяване в средата на юни Скатов ще се насочи към опити за изкачване на върховете Гашербрум I и Гашербрум II в Каракорум.

Българинът вече изкачил седем от 14-те осемхилядника, като два пъти е бил на Еверест. На 13 май 2018 г. той стъпи на – Чо Ойю (8188 м), като това беше и първото му самостоятелно изкачване без използване на допълнителен кислород.

Стремежът му е да изкачи всички 14 осемхилядника. До момента Скатов е бил на Еверест (2014, 2017), Манаслу (2015), Анапурна, Макалу (2016), Лхотце (2017) и Чо Ойю (2018), а вече и Канчендзьонга.

През 2017 г. Атанас Скатов стана и първият българин, изкачил седемте континентални първенци, припомнят от екипа му.

Стефан Стефанов казва за себе си, че не е алпинист и няма амбиции да се представя като такъв, а изкачва върховете с помощта на шерпи и допълнителен кислород, пише БНР. Миналата година той е изкачил Еверест.

Loading...
оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране